Sport     | 24.03.2021. 23:03 |

Nogometaši BiH remijem sa Finskom otvorili kvalifikacije za SP 2022.

FENA Hasan Selhanović

HELSINKI, 24. marta (FENA) - Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u Helsinkiju remizirala sa selekcijom  Finske 2:2 (0:0)  na startu  kvalifikacija za nastup na Svjetskom prvenstvu 2022. u Kataru. 

Strijelci za bh. tim bili su Miralem Pjanić 56. minuti iz penala  i Miroslav Stevanović u 83. minuti, dok je oba  pogotka za Fince postigao Teemu Pukki u 58. i  77. minuti.

Domaći tim bolje je otvorio susret. Već u 2. minuti Finci su imali veliku priliku da povedu. Najbolji finski igrač  Pukki  pobjegao je našoj odbrani i šutirao, ali je Saničanin intervenisao i spasio čist pogodak. Pet minuta kasnije Finci koriste novu grešku  naše odbrane i ponovo dolaze u gol priliku, ali  je   pokušaj Pukkija zaustavio golman Šehić. 

U nastavku  izbaranici selektora Ivajla Peteva, koji je večeras  debitivao na klupi bh. tima, oslobodlii su se pritiska,   propustivši  dvije sjajne prilike da povedu. U 17. minuti nakon prodora Ćivića u prilici da postignu pogodak našli su se naprije Gojak, a zatim  Džeko, ali Finci su uz dosta sreće izblokirali šuteve i  uspjeli da sačuvaju mrežu Joronena. 

Najbolju priliku bh. nogometaši imali su u  27. minuti. Nakon sjajnog pasa Džeke, Stevanović  je pobjegao odbrani Finske, ali je  njegov šut ponovo zaustavio Joronen.  

U finišu prvog poluvremena Šehić je sa dvije intervencije sačuvao mrežu, nakon stopostotnih prilika Pukkija i Kamare.

U drugom dijelu susreta  poslije  dvije dobre prilike, Krunića i Gojaka, bh. tim je poveo u 56. miniuti. U kaznenom prostoru  Kalko je igrao rukom, a grčki sudija je pokazao na  penal, koji je izveo Pjanić. Joronen je najprije zaustavio njegov  udarac,  ali je igrač Barcelone u udrugom pokušaju pogodio mrežu Finaca. 
 
Samo dva minuta kasnije Finci su poravnali rezultat.  Nakon što je Alho pogodio prečku, lopta se odbila do  Pukkija, koji pogađa mrežu Šehića.  Isti igrač svojim drugim pogotkom u 77. minuti napravio je prekoret za vodstvo domaćih nakon što je pobjegao našoj odbrani. 

U finišu susreta rezultat je izjednačio  Stevanović na asistenciju  Džeke. 

 U narednom susretu kvalifikacija nogometaši BiH 31. marta na stadionu Grbavica dočekuju selekciju Francuske, koja je večeras u Parizu tekođer remizirala sa  Ukrajinom 1:1 (1:0).   U kvalfkacionoj D-grupi još igra reprezentacija Kazahstana, koja je u 1. kolu bila slobodna.  

Finska - Bosna i Hercegovina 2:2 (0:0)

Finska: Joronen, Hamalainen, Arajuuri, Toivio, Raitala, Lod, Kamara, Kauko, Alho, Valakari, Pukki.

Bosna i Hercegovina: Šehić, Todorović, Hadžikadunić, Saničanin, Ćivić, Gojak, Cimirot, Pjanić, Stevanović, Krunić, Džeko.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo