Ekonomija     | 24.03.2021. 17:40 |

Mitrović i Kalabuhov o unapređenju zračnog prometa između BiH i Rusije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. marta (FENA) - Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović primio je u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igora Kalabuhova.

Sagovornici su razgovarali o unapređenju bilateralne saradnje dviju država, prije svega temama iz oblasti transporta i zračnog prometa, odnosno mogućem povećanja kontingenta bilateralnih dozvola te izmjenama Sporazuma o zračnom prometu između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ruske Federacije potpisanog 2009. godine.

Ministar Mitrović je zatražio pomoć ambasadora Kalabuhova pri intenziviranju aktivnosti kako bi se prihvatile predložene dopune Aneksa važećeg Sporazuma, što bi omogućilo uvođenje nove aviolinije između dvije države i značajno doprinijelo ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine.

Naime, Ministarstvo je, u skladu sa članom 19. Sporazuma o zračnom prometu između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije, zatražilo od Ministarstva vanjskih poslova BiH provođenje konsultacija sa Ministarstvom transporta Ruske Federacije radi prihvatanja izmjena.

Predloženim dopunama uvode se nove tačke dolaska i polaska, odnosno pored Sarajeva se kao polazne tačke u Bosni i Hercegovini predviđaju Banja Luka, Tuzla i Mostar, a kao dolazne tačke u Ruskoj Federacije uvode se Sheremetyevo i Saint Petersburg.

Ministar Mitrović je poželio dobrodošlicu ambasadoru Rusije u Bosnu i Hercegovinu i uspjeh u budućem radu, posebno na uspostavljanju saradnje u oblasti infrastrukture i ekonomije te željezničkog prometa, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom