Svijet     | 24.03.2021. 15:56 |

Mijanmarska hunta oslobodila više od 600 uhapšenih demonstranata

FENA Internet

YANGON, 24. marta (FENA) - Vojska koja upravlja Mijanmarom oslobodila je više od 600 demonstranata koji protestuju protiv puča, javili su državna zelevizija i lokalni mediji u srijedu.

Demonstranti su većinom studenti koji su bili privedeni u policijske stanice i zatvore nakon što su protestovali protiv puča, javili su portali Eleven Myanmar i Myanmar Now.

Demonstranti su izvodili takozvani "tihi protest" u srijedu, dok su neki od njih ostali u kućama i zatvorili brojne poslovne prostore širom zemlje.

Ulice su bile prazne u brojnim gradovima i tek nekolicina vozila mogla se vidjeti u Yangonu, najvećem mijanmarskom gradu.

- Ovo je drugi način borbe. Mogu biti tih kako bih pokazao da odbacujem vojnu vlast - izjavio je demonstrant iz Yangona za dpa.

Vojska je pribjegla nasilju kako bi ugušila proteste protiv puča izvedenog 1. februara i svrgavanja civilne vlade pod vodstvom  Aung San Suu Kyi.

Sudeći po neprofitnoj organizaciji za pomoć zatvorenicima (AAPP), najmanje 275 ljudi je ubijeno i 2.812  je uhapšeno.

Ujedinjene nacije oštro su osudile nasilje i također su saopćile da su "duboko zabrinute kontinuiranim korištenjem sile nad djecom".

Prema podacima UNICEF-a, najmanje 23 djece ubijeno je u nasilju nakon vojnog udara.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'