Bosna i Hercegovina     | 24.03.2021. 15:32 |

U vanbolnički izolatorij Đački dom u Goraždu smješteni prvi pacijenti

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 24. marta (FENA) - U vanbolnički izolatorij u Đačkom domu u Goraždu smješteni su prvi pacijenti. Rad izolatorija organiziran je zahvaljujući timovima ljekara i medicinskog osoblja Kantonalne bolnice te domova zdravlja Goražda i Ustikoline, čime je ispoštovana naredba kantonalne Vlade. U izolatorij će biti hospitalizirani pacijenti sa blažom kliničkom slikom, dok će oni sa srednje teškom biti zadržani na liječenju u Kantonalnoj bolnici.

Po riječima koordinatorice za rad i funkcionisanje izolatorija Đački dom prim.dr Aldijane Begović, trenutno su u tom objektu hospitalizirane tri osobe, dok je na Covid odjelu Kantonalne bolnice hospitalizirano 26 pacijenata.

- Sinoć smo imali 31 pacijenta u jednom momentu. Od toga smo dvoje teških kasno sinoć poslali u Klinički centar u Sarajevo. S obzirom na to da nemamo više mjesta jer smo prethodnih dana smjestili pacijente i na hodnik, odmah smo primijenili ono što smo imali od kriznog štaba na raspolaganju, smještaj stabilnijih pacijenata u ovaj izolatorij u Đačkom domu sinoć oko ponoći. Imali smo spremnu ekipu, spiskovi danas stižu i iz drugih zdravstvenih ustanova iz BPK pa ćemo napraviti raspored dežurnih ljekara i sestara – istakla je dr. Begović.

Ona naglašava da smještaj pacijenata sa blažom kliničkom slikom u vanbolnički izolatorij ne znači i rasterećenje Covid odjela Kantonalne bolnice Goražde, gdje je danas bio izvjestan prijem i novih pacijenata.

Ministar zdravstva BPK Goražde Eniz Halolović podsjetio je da su uz Kantonalnu bolnicu Goražde, u skladu sa naredbom kantonalne Vlade, timove za potrebe izolatorija u Đačkom domu obezbjedili  i Domovi zdravlja Goražda i Ustikoline.

- Naše zdravstvene ustanove od početka pandemije imaju problem sa nedostatkom kadra, a s obzirom na to da smo primorani i na vanbolničko liječenje u prostorijama Đačkog doma, vlada je donijela naredbu kojom je zadužila sve zdravstvene ustanove sa područja BPK da obezbijede timove za rad u izolatoriju i one su jutros već reagovale i predložile timove uime svojih ustanova koji će raditi u ovom izolatoriju – kazao je Halilović.

Naglasio je da je epidemiološka situacija u BPK izuzetno pogoršana o čemu svjedoči i činjenica da je ukupno 43 pacijenta sa područja BPK Goražde na bolničkom liječenju u Goraždu i Sarajevu, dok je mnogo više onih koji se liječe u kućnim uslovima. 

Trenutno je na području tog kantona aktivno 388 slučajeva, dok se u izolaciji nalazi 906 osoba. Od početka pandemije zbog posljedica korona virusa život su izgubile 54 osobe.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu