Bosna i Hercegovina     | 24.03.2021. 15:08 |

Nije izabrano novo rukovodstvo Gradskog vijeća Sarajeva (VIDEO)

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 24. marta (FENA) - Gradski vijećnici Grada Sarajeva nakon polaganja svečane izjave, trebali su izabrati predsjedavajućeg tog vijeća, ali je sjednica prekinuta.

Naime, kandidati za predsjedavajućeg GV-a bili su Jasmin Ademović iz reda bošnjačkog naroda i Srđan Srdić iz reda srpskog naroda, ali u prvom glasanju oni nisu dobili većinu. Za Ademovića je glasalo deset vijećnika, za Srdića pet, a ostali glasački listići su bili nevažeći.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić je osigurao drugi krug tajnog glasanja, međutim, nakon pauze nije bilo kvoruma pa je sjednica prekinuta.

U izjavi za medije, Gavrić je pojasnio da je nakon tajnog glasanja Komisija konstatirala da ni jedan od kandidata nema većinu glasova, a potom je održan međustranački sastanak na kojem je izvršen uvid u nevažeće listiće.

- Intenca se vidjela ko je za koga glasao, međutim ono što je istina je da ni jedan od kandidata nije dobio potrebnu većinu. Kad bi se priznali glasovi Ademovića on bi imao 14, a kada bi se priznali glasovi Srdića on imao 11 - pojasnio je Gavrić koji je vijećnike i ranije upozoravao da se, kako je kazao, ne pravi cirkus, ali da je "cirkus nažalost, napravljen“.

On je predložio i osigurao drugi krug glasanja, ali nakon pauze nije bilo kvoruma, na sjednicu nije došao Klub Hrvata, vijećnici iz Općine Novi Grad i Stari Grad.

- Meni je žao što je do ovoga došlo. Upozoravao sam i jedne i druge da će rezultat biti neriješen i u drugom krugu i da tih 15 čarobnih ruku nema. To je stvar političkih partija koje tu participiraju i ja se nadam da ćemo dogovor postići – istakao je Gavrić.

Gradsko vijeće, naglasio je, radilo je časno i pošteno četiri godine, izrazivši nadu da su vijećnici to shvatili i da će glasati po svojoj savjesti.

Dešava se čak i da se lobira, dodao je Gavrić, te da su mu i vijećnici govorili kako su vrlo nezadovoljni načinom kako im se prezentira kandidat za gradonačelnika Bogić Bogičević jer su očekivali da ga upoznaju, da pričaju s njim, a to se nije dešavalo.

- Evidentno je da su lobiranja s obje strane dovela do rezultata 14:14, odnosno oslabila četvorku, a pojačala drugi blok - smatra on.

Ipak, ocijenio je, to je legitimno odlučivanje ljudi koji su dobili mandat.

Vijećnik Nihad Uk je u izjavi za medije kazao da su, iako je postojala mogućnost da se održi drugi krug glasanja, neki vijećnici nisu došli na sjednicu te ostavili mogućnost od 24 sata da se neki vijećnici "kupe“.

Pogledajte https://fena.ba/video/5627/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/10ZLRsKzed4eUolD74CImYYnFQilBd5zI?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta