Bosna i Hercegovina     | 23.03.2021. 15:35 |

Husremović: Borba protiv svih zaraznih bolesti uvijek se vodila vakcinacijom

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO/ZENICA, 23. marta (FENA) - Iako zaokupljeni epidemijom Covid-19, za Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze ipak se treba sjetiti i te zarazne bolesti.

- Mi i dalje aktivno tragama za novooboljelim od tuberkuloze. Uzočnik tuberkuloze Kochov bacil je otkriven 1882. godine i od tad traje aktivna borba protiv te zarazne bolesti - kazala je za Fenu specijalistica pneumoftiziolog Doma zdravlja Zenica Azra Husremović.

Kako naglašava, tuberkuloza je zarazna bolest koja se prenosi zrakom i od koje svako može oboljeti. Nekad je često neprepoznatljiva i otkriva se slučajno. Dijagnoza se postavlja na osnovu simptoma bolesti, pregledom ispljuvka i RTG pregledom.

- Ako se otkrije na vrijeme i pravilno liječi, uz ličnu odgovornost, tad je tuberkuloza izlječiva bolest. Najbolji vid liječenja je DOTS (direktno opservirani kratki kurs liječenja), nabolja prevencija je vakcina po rođenju (BCG). Liječenje mora biti pod strogom kontrolom stručnih osoba, kontinuirano šest do osam mjeseci zavisno od slučaja i kombinovano sa četiri do pet lijekova. Lijekovi za borbu protiv tuberkuloze su nam dostupni, zahvaljujući tome imamo i dobre rezultate liječenja - naglasila je.

Zahvaljujući primjeni DOTS režima liječenja, posljednjih godina bilježi se pad u broju novootkrivenih slučajeva. 

- Kako će se ova aktuelna situacija, s pandemijom Covid-19, odraziti na oboljele od tuberkuloze, još ne znamo. Pratimo razvoj situacije, moguće je da dođe i do nekog porasta u broju oboljelih - kazala je dr. Husremović.

Za trenutnu epidemiološku situaciju, sa Covid-19 u Zenici, dr. Husremović kaže da je dosta loša. Imaju svakodnevni veliki broj novih slučajeva, obolijevaju sve dobne skupine, a sve je više mlađih osoba.

- Jedini način borbe, uz pridržavanje epidemioloških mjera, je i masovnija vakcinacija stanovništva. Nadamo se da će ubrzo krenuti najavljivana vakcinacija stanovništa i da krenemo ka postizanju kolektivnog imuniteta. Svi se nadamo da će se stanovništvo odazvati u većem broju na vakcinaciju, koja jedina može dati dobre rezultate u borbi s ovom pandemijom. Borba protiv svih zaraznih bolesti je uvijek bila sa vakcinacijom i samo tako svi zajedno možemo pobijediti - istaknula je dr Husremović.

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze obilježava se 24. marta s ciljem podizanja svijesti javnosti da je tuberkuloza izlječiva bolest te da se, poduzimanjem niz akcija, pridonosi kontroli tuberkuloze, omogućujući rano otkrivanje bolesti te adekvatno liječenje i praćenje bolesnika. Važno je rano prepoznavanje simptoma TBC-a poput dugotrajnog kašlja (duže od tri sedmice), povišene tjelesne temperature (duže vremena), osjećaj slabosti organizma.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'