Bosna i Hercegovina     | 23.03.2021. 14:28 |

VSTVBiH: Podrška profesionalnom i nezavisnom radu Ureda disciplinskog tužioca

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. marta (FENA) - Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) podsjeća javnost da je Ured disciplinskog tužioca (UDT) samostalan i nezavisan u svom radu na disciplinskim predmetima, te da je zato neophodno poštovanje njegove nezavisnosti i integriteta od svih aktera unutar pravosuđa i bosanskohercegovačkog društava u cjelini.

- Predsjedništvo VSTV-a BiH želi da izrazi podršku profesionalnom, nezavisnom i nepristranom radu Ureda disciplinskog tužioca. Cijenimo svaku konstruktivnu kritiku te ujedno osuđujemo svaku vrstu pritisaka na rad ovog ureda - saopćeno je iz tog regulatornog tijela.

Iz Predsjedništva VSTV-a, istovremeno, naglašavaju da je Vijeće u potpunosti opredijeljeno da provede reforme koje se pred njega postavljaju te da podigne nivo povjerenja bosanskohercegovačke javnosti i međunarodnih partnera.

Usto, potcrtavaju da je Ured disciplinskog tužioca u tom procesu jedan od ključnih faktora, koji je i u analizama nezavisnih, međunarodnih stručnjaka dobio pozitivne ocjene.

- Nadalje, pozivamo predstavnike medija da se u izvještavanju pridržavaju etičkih i profesionalnih standarda te da prate rad Ureda disciplinskog tužioca i cjelokupnog pravosuđa na objektivan, na činjenicama baziran i nepristran način kako bi javnost mogla imati tačne informacije o radu pravosuđa - navodi se u saopćenju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo