Bosna i Hercegovina     | 23.03.2021. 12:46 |

Osigurana sredstva za rješavanje potreba djece oboljele od dijabetesa u USK

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 23. marta (FENA) - Zavod zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona (USK) osigurao je sredstva za nabavku aparata za kontinuirano mjerenje šećera na godišnjem nivou, što je od posebnog značaja za djecu oboljelu od dijabetesa.

Nakon pet godina, obezbijeđene su i inzulinske pumpe, dok su glukagon injekcije uvrštene na esencijalnu listu lijekova.

-Zavod zdravstvenog osiguranja USK obezbijedio je aparate na godišnjem nivou za svu populaciju sa dijabetesom tip 1 i po tome smo prvi u Federaciji BiH. To će doslovno promijeniti život našim najmlađim sugrađanima, koji svaki svoj trenutak žive sa dijabetesom - rekla je predsjednica Udruženja za djecu i omladinu oboljelu od dijabetesa u USK Rubija Kulenović.

Roditelji neke od oboljele djece istakli su kako su na ovo čekali godinama, jer nije nimalo jednostavno sve osigurati u vlastitoj režiji.

-Suvišno je govoriti o značaju ovog aparata i pomoći Zavoda zdravstvenog osiguranja USK. Mojoj kćerki se u sekundi promijeni šećer, a sada uz Libre aparata možemo adekvatno i pravovremeno reagovati - riječi su Edite Ćućulović.

Udruženje koje trenutno ima 80 članova dobilo je i novi radno-boravišni prostor, u kojem će realizirati brojne edukativne radionice, te osiguravati svaki vid neophodne pomoći štićenicima.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'