Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 23.03.2021. 08:37 |

Rao: Pakistanska rezolucija 23.marta 1940. je pobjeda ideje  

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. marta (FENA) - Ambasador Islamske Republike Pakistan u Bosni I Hercegovini, Muhammad Khalid Rao, uputio je poruku povodom Nacionalnog dana Pakistana koji se obilježava 23. marta.

-Ovaj dan ima veliki značaj u historiji Pakistana. Dan Pakistana obilježava se svake godine u spomen na hrabru borbu i žrtvu koje su osnivači Pakistana podnijeli kako bi se izborili za odvojenu domovinu za muslimane indijskog potkontinenta. Nacionalni dan Pakistana obilježava se 23. marta još od 1940. godine, kada je tokom historijskog zasjedanja tadašnje Sveindijske muslimanske lige, pod karizmatičnim vodstvom Muhammada Ali Jinnaha, osnivača Pakistana, donijeta Rezoluciju Pakistana koja je služila kao nacrt koji jasno postavlja cilj Pakistana, navodi ambsador Rao u svojoj poruci.

On citira Stanley Wolperta, poznatog američkog historičara koji je  napisao sljedeće riječi Muhammadu Jinnahu:

„Malo je pojedinaca koji značajno mijenjaju tok historije. Još uvijek manje njih mijenja kartu svijeta. Teško da se ikome može pripisati stvaranje nacionalne države. Muhammad Ali Jinnah uradio je sve troje”.

-Uz Rezoluciju Pakistana kao politički manifest, muslimani Britanskog indijskog carstva pod vodstvom Jinnaha usmjerili su svoje snage na ostvarenje svog sna o stvaranju Pakistana. Konačno, muslimani Britanskog indijskog carstva uspjeli su postići svoj cilj 14. augusta 1947. godine, sedam godina nakon usvajanja pakistanske rezolucije. 23. mart služi kao podsjetnik cijeloj pakistanskoj naciji da, iako je Pakistan od 1947. godine postigao puno u svim aspektima društvenog i ekonomskog života, pred nama je još mnogo toga kako bi se ostvario konačni san naših osnivača, a to je da osiguraju prosperitetan i miran život za sve Pakistance, ističe ambasador.

Pakistan, navodi on, nije samo ime geografske ili političke teritorije.

 

-To je ideal i težnja za ostvarenjem najboljih vrlina čovječanstva koje nam je povjerila naša religija, islam. U svijetu koji je prepun sukoba i nejednakosti, mir je potreban više nego ikad prije. Dok Pakistanci na Dan Pakistana odaju počast viziji svojih osnivača, u isto vrijeme i tuguju za osam miliona Kašmiraca (koji su se željeli da se pridruže Pakistanu) pod opsadom indijskih okupacionih snaga u Indijskom nezakonito okupiranom Džamuu i Kašmiru (IIOJK) koji i dalje trpe nepravdu zbog želje za slobodom. Pakistan će i dalje stajati uz braću iz Kašmira, sa svom političkom, diplomatskom i moralnom snagom, sve dok ne dobiju svoje pravo na samoopredjeljenje koje su im obećale Ujedinjene nacije, ističe pakistanski ambassador u BiH.

On, također, koristi ovu priliku da istakne važan vodeći princip pakistanske vanjske politike koja svoje korijene ima i u duhu pakistanske rezolucije, a to je očuvanje i jačanje dobre volje i prijateljskih odnosa među svim narodima.

-Upravo su ovi principi definisali prijateljske odnose između Pakistana i Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina ostaje važna prijateljska zemlja za Pakistan u regiji. Naše veze temelje se na međusobnom povjerenju i srdačnosti. Povodom Dana Pakistana, kada je čitava pakistanska nacija izrazila svoju predanost izgradnji Pakistana u skladu sa težnjama predaka, poželio bih kontinuiranu predanost Pakistana miru, prosperitetu i napretku, ali i stabilnost Bosne i Hercegovine. Neka Allah održi Pakistan i Bosnu, kao i cijelo čovječanstvo sigurnim i prosperitetnim, navodi se u poruci koju je uputio ambasador Islamske Republike Pakistan u BiH Muhammad Khalid Rao u povodu Nacionalnog dana Pakistana.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta