Svijet     | 22.03.2021. 17:18 |

Španija razmatra povećanje starosne granice na 65 godina za vakcinu AstraZenece

FENA Internet

MADRID, 22. marta (FENA) - Najviši zdravstveni službenici Španije predlažu da se poveća starosna granica za davanje AstraZenecine vakcine sa sadašnjih 55 na 65 godina starosti, izjavila su dva izvora za Associated Press (AP).

Zvaničnici, koji nisu bili ovlašteni da javno razgovaraju o sastanku, rekli su da će centralni i regionalni zdravstveni službenici kasnije u ponedjeljak odobriti preporuku o novom rasponu starosne dobi za ovu vakcinu od 18 do 65 godina.

Odluka je uslijedila nakon što je evropski regulator za lijekove proglasio vakcinu sigurnom i bez očigledne povezanosti s nekim nedavnim slučajevima nastanka krvnih ugrušaka.

Ministarstvo zdravstva, koje je domaćin komisije, odbilo je komentarisati ove navode i navelo je da će se službeno saopćenje objaviti u ponedjeljak navečer.

Neke španske regije i ljekari lobirali su kod centralne vlade da se vakcina AstraZenece primijenjuje i na mlađim i na starijim ossobama, ali ta je odluka stavljena na čekanje kada je Španija prošle sedmice slijedila druge velike evropske zemlje u privremenom zaustavljanju upotrebe ove vakcine.

Španija bi trebala nastaviti s primjenom doza AstraZenece u srijedu.

Vlada se obavezala da će do kraja ljeta vakcinisati 70 posto svoje odrasle populacije - ili 33 miliona od ukupno 47 miliona stanovnika. Do sada je samo 1,8 miliona, većinom štićenika i radnika u staračkim domovima, medicinskog osoblja i ostalih esencijalnih radnika, u potpunosti vakcinisano. Skoro pet miliona ljudi, uključujući i one starije od 80 godina, treba da primi drugu dozu vakcine, prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta