Bosna i Hercegovina     | 22.03.2021. 17:05 |

Online skup - U TK pokazatelji da inkluzija može zaživjeti u redovnim školama

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO/GRADAČAC, 22. marta (FENA) -  Tuzlanski kanton prednjači u provođenju procesa inkluzije u Bosni i Hercegovini, a bit će podignut na još veći nivo za dobrobit ne samo korisnika nego i cjelokupne zajednice.

Istaknuto je to na online konferenciji organizacije 'Save the Children', koja je okupila donosioce odluka i djelatnike što se direktno bave inkluzijom u Tuzlanskom kantonu.

Koordinatorica 'Save the children' za projekte inkluzije Dalila Bašić kazala je da je 'Save the children', zajedno s Ministarstvom obrazovanja i nauke TK i Pedagoškim zavodom TK, potpisao novi sporazum o suradnji na projektu inkluzije. Glavna tačka na kojoj će raditi je revizija Strategije za uključivanje djece s poteškoćama u redovno obrazovanje, dokumenta koji je odlukom Skupštine TK 2019. stavljen van snage.

- Nastojimo i dalje jačati kapacitete centara za razvoj inkluzivnih praksi i planiranje njihove održivosti nakon završetka projekta. Predstoje mnogo aktivnosti, od treninga do otklanjanja arhitektonskih barijera pojedinih škola u TK. Svakako će biti pozitivne promjene, uradit ćemo mnogo više nego je to bilo u protekloj godini, kad smo se svi pokušavali adaptirati na promjenjeni način funkcioniranja zbog pandemije - nada se Bašić.

Predstavnica Pedagoškog zavoda TK Medira Ćulum najavila je reviziju Strategije, na sastanku sa resornim ministrom bit će definirane daljnje aktivnosti, a nastojat će se uvažiti i mnogi od prijedloga sa današnjeg skupa za koje kaže da su bili dobri.

Savjetnik u Ministarstvu obrazovanja TK Malik Ikanović kaže da Ministarstvo spremno dočekuje naredne korake i finaliziranje aktivnosti na imenovanju radne grupe, od koje očekuju da bude ekspeditivna i efikasna.

- Rezultat treba da bude usvajanje revidirane strategije ili novog teksta, neka radna grupa iskristališe najbolje rješenje. Na radnoj grupi, predvođenoj Ministarstvom, je da donese dokument koji će biti  kvalitetan i dovoljno široko postavljen. Očukuje nas intenzivan rad, da što prije strategiju vratimo Vladi i Skupštini na odlučivanje - kazao je.

Mejra Turbić je direktorica OŠ ‘Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak’ u Srnici Donjoj kod Gradačca, u okviru koje djeluje Centar za razvoj inkluzivnih praksi (CRIP).

Ona kaže da nije bilo lako sve organizirati, ali sad sve dobro funkcionira. Zadovoljstvo korisnika im je najvažnije, a pohvale stižu i od roditelja. Osluškuju povratnu informaciju od roditelja, što je najbolji pokazatelj kako radi Centar.

Pokretanje Centra u OŠ ‘Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak’ značilo je, kako kaže, mnogo za razvoj inkluzije kako u toj školi, tako i u lokalnoj zajednici.

- Naši učenici koji idu u redovnu školu navikli su na djecu s poteškoćama u razvoju. Mislim da to i jeste cilj inkluzije. Sad se oni ne obaziru ako npr. dijete s autizmom ima neki određeni stereotip, nego ih pozdrave. To nam je najbolji pokazatelj da inkluzija zapravo može zaživjeti u redovnim školama, a značajnu ulogu  u procesu provođenja inkluzije imaju naši nastavnici i učitelji - istaknula je.

U Centru za razvoj inkluzivnih praksi u Gradačcu u četiri kabineta pružaju rehabilitacijske usluge, a korisnicima je pruženo više od hiljadu tretmana. Psihosocijalnu podršku pružaju djeci i roditeljima.

Predstavnik 'Save the children' Mirco Gigliotti smatra da postojeće institucije u TK mogu poslužiti kao važan resursni centar i biti od koristi ne samo za taj kanton nego i za cijelu BiH u oblasti inkluzije.

Kako je kazao, nemaju namjeru ništa nametati, podržavaju razvoj inkluzije i cijene partnerstvo što ga imaju s Pedagoškim zavodom, resornim kantonalnim ministarstvom i svim drugim organizacijama na području Tuzlanskog kantona.

Današnjim online skupom 'Budućnost inkluzije u TK: planovi i vizije' simbolično je obilježena prva godišnjica djelovanja Centra za razvoj inkluzivnih praksi Gradačac, jučerašnji Svjetski dan svjesnosti o Down sindromu, ali i nastupajući 2. april - Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Projekt finansijski podržava Italijanska agencija za razvojnu saradnju.

Na Svjetski dan svjesnosti o Down sindromu i za godišnjicu Centra oslikan je i prigodan mural inkluzije, a sudjelovala su i djeca iz Gradačca.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo