Bosna i Hercegovina     | 22.03.2021. 15:31 |

Vlada HNŽ: Domovima zdravlja još 3 milijuna KM

FENA Internet

MOSTAR, 22. ožujka (FENA) - Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) dala je, u ponedjeljak tijekom sjednice, suglasnost na Izmjene i dopune Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a za 2021. godinu.

Sredstva prenesena iz ranijeg razdoblja u iznosu od 3.000.000 maraka bit će transferirana ugovornim domovima zdravlja za financiranje zdravstvenih usluga liječenja osiguranika oboljelih od COVID-19, istaknuto je tijekom sjednice.

Razmatrajući aktualnu pogoršanu epidemiološku situaciju, uoči današnjeg sastanka županijskih predsjednika Vlada s čelnicima Vlade Federacije BiH, istaknuto je stajalište kako je, s ciljem zaustavljanja ubrzanog širenja koronavirusa, potrebno za cijeli prostor Federacije, pa i države, jednoobrazno urediti kretanje ljudi i roba.

Također je naglašeno kako bi na isti način trebalo urediti i rad svih ugostiteljskih objekata, dok bi pitanja školstva, kulturnih i drugih sadržaja uređivale županije i jedinice lokalne samouprave sukladno epidemiološkoj situaciji. Vlada je iznova pozvala na dosljedno poštivanje svih mjera koje su na snazi.

Vlada je utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu HNŽ-a, koji je upućen u daljnji skupštinski postupak.

Usvojen je Akcijski plan HNŽ-a za provedbu Strategije suprotstavljanja trgovini ljudima BiH (2020.-2023.). Opći cilj Strategije je osigurati stalan, sveobuhvatan i održiv odgovor društva na trgovanje ljudima, putem jačanja sustava prevencije, gonjenja počinitelja kaznenih djela povezanih s trgovinom ljudima, zaštite i pomoći žrtvama, osobito ranjivim skupinama, funkcionalnim povezivanjem i izgradnjom kapaciteta svih mjerodavnih institucija i organizacija.

Vlada je, također, usvojila tekst Lokalnog plana akcije u oblasti invaliditeta u HNŽ (2021.-2022.). Lokalni plan akcije je strateški dokument koji povezuje konkretne mjere i akcije koje treba poduzeti kako bi se na odgovarajući način odgovorilo na potrebe osoba s invaliditetom i osiguralo provedbu prava osoba s invaliditetom u lokalnoj zajednici.

Vlada je dala suglasnost na Izvješće o radu i Financijsko izvješće Ustanove „Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba“ Stolac za proteklu, te Plan rada za tekuću godinu.

Iz resora Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Vlada je odobrila i utrošak 110.000 KM  za provedbu proljetne i jesenje faze obvezne sistematske deratizacije na području HNŽ-a.

Iz područja djelovanja Ministarstva prometa i veza – Uprave, Vlada je odobrila utrošak  1.500.000 maraka za redovito zimsko i ljetno održavanje cesta. Također, odobren je utrošak 4.746.707 maraka za projekte koji su planirani i započeti u prošloj godini, te za pojačano investicijsko održavanje i duge projekte iz 2021. godine.

Nastavljajući aktivnosti na jačanju gospodarskog razvitka u HNŽ-u,  Vlada je usvojila niz odluka o dodjelama koncesija za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribuiranja električne energije.

Također, Vlada je, na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, donijela Odluku o dodjeli koncesije za korištenje poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu na području općine Jablanica po samoinicijativnoj ponudi.

Vezano za rad Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo, Vlada je usvojila Odluku o povećanju prihoda i rashoda u proračunu za 2021. godinu na poziciji  izdataka iz namjenskih sredstava za zaštitu od požara i vatrogastvo.

Također, usvojeno je Izvješće Središnjeg popisnog povjerenstva o izvršenom popisu osnovnih sredstava, obveza i potraživanja Proračuna HNŽ-a sa stanjem na dan 31. prosinca 2020. godine, objavila je Vlada HNŽ-a na svojoj internetskoj stranici.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo