Bosna i Hercegovina     | 22.03.2021. 13:58 |

Pogoršanje epidemiološke situacije u USK, predloženo pooštravanje mjera

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 22. marta (FENA) - Ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) Nermina Ćemalović potvrdila je kako je pogoršanje zdravstveno-epidemiološke situacije u ovom dijelu Bosne i Hercegovine uslovilo i prijedlog za uvođenje restriktivnijih mjera zbog pandemije koronavirusa.

-Krizni štab kantonalnog ministarstva zdravstva predložio je uvođenje policijskog sata, odnosno zabrane kretanja građanima od 21 do pet sati ujutro. Predložene su i zabrane posjeta staračkim domovima, odnosno održavanja bilo kakvih manifestacija. Moram naglasiti, ovo su prijedlozi novih mjera zbog pogoršanja situacije, a konačnu odluku donijet će Vlada USK - izjavila je ministrica Ćemalović.

Potvrđena je i izolacija korisnika usluga i zaposlenih u Privremenom prihvatnom centru "Borići" u Bihaću, s obzirom da je veliki broj osoba pozitivan na Covid-19.

-Trenutno imamo i 50 migranata pozitivnih na koronavirus. Njih 45 je u centru 'Borići' koji je sada potpuno izolovan kao karanten. Moram reći da je tu osim 45 migranata, pozitivno i 12 uposlenika međunarodnih organizacija i zaštitarske agencije. Na lokalitetu Lipa trenutno nemamo aktivnih slučajeva Covida-19, međutim imamo petoro pozitivnih u velikokladuškom 'Miralu', tako da nam se i u ovom segmentu situacija malo zakomplikovala - dodala je Ćemalović.

Najavljen je i postupak izmjene Zakona o javnom redu i miru Unsko-sanskog kantona, kako bi policija imala ingirenciju kontrole nad svim mjerama kojih se građani moraju pridržavati.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo