Bosna i Hercegovina     | 22.03.2021. 14:05 |

Pomoću 'ledenih kapa' spriječiti gubitak kose koji uzrokuje kemoterapija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. marta (FENA) - Moguće je spriječiti gubitak kose koji uzrokuje kemoterapija pomoću 'ledenih kapa' - saopćilo je Udruženje "Renesansa“ u čijoj je organizaciji danas održan online okrugli sto o ovoj temi.

- Na tržištu postoji sve veći broj ledenih kapa kako njihova popularnost raste. Način primjene podrazumijeva da pacijentica prije, tokom i nakon kemoterapije, na glavu stavlja silikonsku kapu prekrivenu neoprenom, koja se zatim spaja na jedinicu s rashladnom tekućinom koja cirkulra kroz cijelu kapu. Na ovaj način snižava se temperatura vlasišta i umanjuje utjecaj kemoterapije na kožu - saopćeno je nakon okruglog stola.

Udruženje "Renesansa" prenosi iskustvo članice Nikoline Popović koja je oboljela veoma mlada.

- Kada sam započela s kemoterapijom... pored toga što znam da se borim sa karcinomom, jedan od teških momenata psihološki bio je dan kada je kosa počela da opada. Sve sam mislila, biće to lagano. Ali prvi trenutak kad mi je opala kosa je bio baš težak. Sjećam se, spremala sam se da idem na kafu i prošla sam rukom kroz kosu... i suze su krenule. Jer sam bila svjesna zašto se dešava - zbog kemoterapije, a kemoterapiju primam jer imam rak. Sutra ujutro sam ustala i vidjela pramenove kose po jastuku. ... Svakog jutra sam plakala jer mi je bilo teško, ali te nedjelje, kad sam se ošišala, odlučila sam da sam baš cool tako ćelava i prihvatila to. Danas imam divnu dugu kosu, ali definitivno, to je momenat koji je težak naročito za žene. Mislim da bi ove kape bile odlično rješenje za žene jer znam koliko teško padne opadanje kose jer imate osjećaj da gubite dio sebe - kazala je Nikolina.  

Tokom današnjeg okruglog stola, dr. Berisa Hasanbegović objasnila je učesnicima kako kemoterapija utiče na gubitak kose.

- Alopecija se javlja uz većinu kemoterapijskih protokola u liječenju karcinoma dojke, i to dvije do četiri sedmice nakon prvog kemoterapijskog ordiniranja, praktično u najvulnerabilnijoj fazi liječenja, kada pacijentice još pokušavaju prihvatiti svoju dijagnozu. Opadanje kose može nastupiti naglo ili postepeno, zahvatiti cijelu površinu glave ili dijelove, a ponekad dođe i do gubitka obrva i trepavica. Gubitak kose se javlja zbog djelovanja citostatika na brzodjeljujuće ćelije karcinoma, ali bivaju zahvaćene i druge ćelije u organizmu koje se brzo dijele, kao što su ćelije folikula dlake - pojasnila je dr. Hasanbegović.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo