Društvo

Jupić: Vakcinu sam primio kao zdravstveni radnik, a ne kao ministar (VIDEO)

Tekst: Vehid Begunić, Foto FENA/Vehid Begunić

ZENICA, 22. marta (FENA) - Prvu dozu vakcine Astra Zeneca danas je, u prostorijama Hitne pomoći Doma zdravlja Zenica, primio i ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić.

-Činjenica je da sam, kao zdravstveni radnik, a ne kao ministar došao na red i primio vakcinu. Osjećam se apsolutno dobro. I psihološki je to jedan vrlo značajan momenat pa se puno bolje osjećam, upravo vezano za vakcinaciju - kazao je ministar Jupić. 

Vakcinacija je, podvukao je, jedini put za izlazak iz krize izazvane koronavirusom te je pozvao sve građane, ali u prvom redu zdravstvene radnike, koji su prioritet za vakcinaciju, da učine isto.

To je, kaže, danas pokazao i svojim primjerom, jer želi da se "što prije vratimo normalnom životu i svojim, normalnim radnim zadacima".

- Vakcinacija u našem kantonu teče po ustaljenom planu. Činjenica je da još uvijek raspolažemo s vrlo malim brojem vakcina i da je puno veća potreba zdravstvenih radnika za vakcinama, od količina s kojima raspolažemo. Siguran sam da će se ubuduće i povećati broj zdravstvenih radnika koji će svojim primjerom ukazati na značaj vakcinacije, jer bez vakcinacije ćemo se još dugo susretati s restrikcijama, ograničenjima i bit ćemo 'crna rupa' u svijetu ako 70 posto naših ljudi ne vakcinišemo - podvukao je Jupić.

ZDK je, napominje, u prve dvije faze raspodjele doniranih vakcina dobio ukupno oko 1.500 doza, a što je nedovoljno i za vakcinisanje svih zdravstvenih radnika koji su iskazali želju da budu vakcinisani.

Pogledajte VIDEO

Preuzmite VIDEO

(FENA) L.A.