Bosna i Hercegovina     | 22.03.2021. 12:46 |

Otvoren petodnevni kurs OSBiH o rodnoj ravnopravnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. marta (FENA) - Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine, zajedno s Ambasadom Velike Britanije u BiH i partnerskim institucijama, danas su otvorili petodnevni vojni kurs "Ljudska sigurnost - Žene, mir i sigurrnost", koji provode predavači 77. brigade Kopnene vojske Velike Britanije.

U cilju poštivanja epidemioloških mjera kurs se održava putem on-line platforme, a učesnicima su se obratili ministar odbrane BiH Sifet Podžić, britanski ambasador u BiH Matt Field, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general-pukovnik Senad Mašović, komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Eric Folkestad, te direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić.

Govornici su naglasili da Rezolucija UNSCR 1325 "Žene, mir i sigurnost" promoviše rodnu jednakost, poboljšanje statusa i veću zastupljenost žena u institucijama i organizacijama odbrane i sigurnosti, kao i promociju rodne jednakopravnosti u međunarodnim mirovnim operacijama.

Istaknuto je da je BiH prva država u regiji koja je usvojila Akcijski plan za provedbu UNSCR 1325 i jedna od 19 zemalja u svijetu koje su ga usvojile.

Također, navedeno je da MO i OSBiH vode računa o rodnoj ravnopravnosti unutar svih jedinica, o čemu svjedoči činjenica kako u svim jedinicama do nivoa bataljona postoje kontakt osobe za rodna pitanja.

Na putu provođenja Rezolucije, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general-pukovnik Senad Mašović je 2019. u Sarajevu bio domaćin regionalne konferencije "Žene, mir i sigurnost", po prvi put organizovane u okviru Mreže načelnika glavnih stožera.

Smjernice s te konferencije koriste se na poboljšanju uslova za rodnu ravnopravnost u OSBiH, saopćeno je iz MOBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana