Bosna i Hercegovina     | 22.03.2021. 12:46 |

Podignuta optužnica protiv Mire Gajić za nedozvoljen promet akciznih proizvoda

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. marta (FENA) - Tužitelj Odjela III Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Mire Gajić, rođene 1983. godine u Gradačcu, državljanke Bosne i Hercegovine.

Optužena se tereti da je koncem 2020. godine, od njoj poznatih osoba, nabavila veliku količinu rezanog duhana (oko 100 kilograma), bez plaćenih akciza i davanja predviđenih Zakonom o akcizama i Zakonom o duhanu, te ga upakirala u manje pakete pogodne za prodaju na ilegalnom tržištu duhana, vozila u automobilu kojim je upravljala.

U počinjenju kaznenog djela, optužena je otkrivena prilikom kontrole policijskih djelatnika PS Pelagićevo, nakon čega je navedeni duhan pronađen i oduzet. 

Iznos akciza i davanja na jedan kilogram duhana, iznosi oko 120 KM, te se počinjenjem ovih kaznenih djela, ostvaruje velika nezakonita imovinska korist i nanosi šteta budžetu i svim građanima BiH.

Optužena se tereti da je pokušala staviti u promet radi prodaje proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim i poreznim markicama na način propisan poreznim zakonodavstvom BiH, čime je počinila kazneno djelo-Nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz članka 210a stavak 1. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana