Svijet     | 22.03.2021. 09:46 |

Borisov pozvao Rusiju da prekine sa špijunskim aktivnostima

FENA Internet

SOFIJA, 22. marta (FENA) - Bugarski premijer Bojko Borisov pozvao je Rusiju da prestane sa špijunažom u Bugarskoj nakon što je u Sofiji u petak uhapšeno šest bugarskih državljana zbog navodnog učešća u ruskoj špijunskoj mreži.

Komentatori kažu da je bugarski špijunski skandal odjeknuo u NATO-u i mogao bi imati teške posljedice u smislu daljnjih sankcija EU i SAD-a.

- Pozivam čelnike ruskih diplomata: Prestanite špijunirati u Bugarskoj! - rekao je premijer.

- Imamo dobro partnerstvo s Rusijom u brojnim oblastima, ali ova špijunska aktivnost mora prestati. Kad su službe izvijestile o špijunskoj mreži, ohrabrio sam ih da to objave javnosti - rekao je Borisov, dodajući da „smo uvijek pokazivali prijateljstvo s Rusijom, ali u svakom ćemo slučaju braniti nacionalnu sigurnost i nezavisnost“.

Od uhapšenih u petak, jedan je pušten zbog saradnje s istražiteljima, piše Euractiv.

Privedeni su osumnjičeni za objavljivanje povjerljivih podataka iz ministarstva odbrane koji štete sigurnosti EU, NATO-a i SAD-a. Prema bugarskom tužilaštvu, objavljivanje podataka se odnosilo na novu modifikaciju američkih lovaca F-16 block 70. Bugarska je jedna od prvih zemalja u svijetu koja je kupila ovu verziju F-16.

Špijunski krug uspostavio je bivši šef vojne obavještajne službe, za koji su istražitelji rekli da mu je kodni naziv „Stanovnik“.

Američki State Department objavio je u subotu izjavu u kojoj se kaže da pomno prati slučaj uhapšene grupe u Sofiji.

- Bugarska je prijatelj, NATO saveznik i partner. Pažljivo posmatramo bugarsku istragu navodnog ruskog špijunskog lanca. SAD snažno podržavaju suverenitet Bugarske i zajedno s Bugarima se suprotstavljaju tim zloćudnim aktivnostima na njihovoj teritoriji - napisao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price na Twitteru.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana