Svijet     | 21.03.2021. 14:06 |

Pomorski manevri SAD-a i saveznika u Arabijskom moru i Omanskom zaljevu

FENA Saopćenje

WASHINGTON, 21. mart (FENA) - Američka mornarica saopćila je da će održati velike pomorske manevre na Bliskom istoku, zajedno s mornaričkim snagama Francuske, Belgije i Japana, a u jeku rastućih tenzija izazvanih iranskim nuklearnim programom.

Manevri će biti održani u Arabijskom moru i u Omanskom zalivu, a s mornaričkim snagama sadejstvovat će i snage ratne avijacije ove četiri države, prenose agencije, pozivajući se na AP.

Ove vojne vježbe održat će se u trenutku kada je Iran prekršio ograničenja propisana nuklearnim dogovorom sa svjetskim silama iz 2015. godine i nakon odluke bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da 2018. godine istupi iz tog sporazuma.


Predsjednik Joe Biden izrazio je želju da vrati SAD u okvire ovog sporazuma ukoliko se Iran bude pridržavao ograničenja koja su propisana tim aktom.

Prošlog mjeseca je naredio zračne udare u Siriji, u znak odmazde na napade proiranskih oružanih grupa na američke ciljeve.

Tako je i on, kao i svi njegovi prethodnici, još od predsjednika Ronalda Reagana, naredio bombardiranje ciljeva u zemljama Bliskog istoka, prenosi Al Jazera.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo