Kultura     | 21.03.2021. 10:08 |

Napretkov tjedan kulture otvara trio 'Senso' s najljepšim notama klasične glazbe

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 21. ožujka (FENA) - Napretkov tjedan kulture, manfestacija koju već drugu godinu za redom organizira Hrvatsko kulturno društvo (HKD) Napredak Glavne podružnice Mostar, ove godine će se održati od 22. do 27. ožujka, a prema najavama organizatora, zbog pandemije koronavirusa glazbeni dio manifestacije vjerojatno će biti upriličen online.

Manifestacija će biti otvorena u ponedjeljak, 22. ožujka u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u 19 sati kada će premijerno nastupiti Napretkov trio "Senso" s najljepšim notama klasične glazbe, glazbe koja oplemenjuje, obogaćuje i odgaja.

Trio "Senso" čine Monija Jarak Mikulić (mezzosopran) Marijana Pavlović (glasovir) i Jelena Marković-Milićević (violončelo).

Što se tiče glazbenog dijela manifestacije, u četvrtak, 25. ožujka u Kosači će u 19 sati premijeran nastup imati jazz kvartet "Birdland" - HKD Napredak Glavna podružnica Ljubuški. Kvartet čine Ivana Zrimšek Šaravanja, Mario Brkić, Marko Jakovljević i Josip Bošnjak - sastav koji je počeo svirati u vrijeme pandemije 2020. u prostorijama Glazbene škole u Ljubuškom.

- Drago nam je da ostvarujemo suradnju s HKD Napredak Ljubuški koji će se predstaviti s jazz kvartetom Birdland. Smatram da bi grad poput Mostara trebao više njegovati jazz glazbu, koja nudi jedan poseban izražaj i kvalitetu kroz zajedničko muziciranje i dosta prisutno improviziranje umjetnika. Nadamo se da će možda ovaj koncert potaknuti interes za ovaj neiscrpan i iznimno bogat i širok glazbeni pravac, osobito kod mlađe populacije - izjavila je za Fenu uoči početka manifestacije Monija Jarak Mikulić, članica Uprave HKD Napredak Glavna podružnica Mostar i dopredsjednica Organizacijskog odbora manifestacije.

Također je najavila i Napretkov "Korizmeni koncert" koji je na programu u petak, 26. ožujka u Katedrali Marije Majke Crkve u 18.30 sati. Uz Jarak Mikulić, na koncertu će nastupiti Katja Krolo-Šarac (orgulje) i Marijo Bevanda (bariton).

- Želimo publici u ovom korizmenom vremenu dati jednu notu duhovnosti. Ovaj koncert je kao jedna meditacija i molitva. Kroz cijeli koncert možemo čuti melodije koje podsjećaju na patnju, na muku. Kroz Pergolesijevu ariju Quae moerebat (Bol Bolova) čujemo tekst "Bol bolova sve to ljući, blaga Mati gledajući, muke slavnog Sina svog". Međutim kroz harmoniju ove skladbe navire nada, upravo ona nada koja nam je svima potrebna u ovo korizmenom vrijeme kao i ovo teško vrijeme pandemije - ustvrdila je Jarak Mikulić.

Na programu ovogodišnjeg Napretkovog tjedna kulture je i izložba stećaka te predstavljanje knjige. 

Izložba pod nazivom "Stećci - svjetska baština UNESCO-a" bit će otvorena u srijedu, 24. ožujka u Kosači u 19 sati. Riječ je o pokretnoj izložbi na kojoj će biti predstavljene umjetničke fotografije stećaka s lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Zadnji dan manifestacije na programu je predstavljanje knjige "Busovačo, lijepa si k'o ruža, narodni plesovi/igre, pjesme, nošnja i običaji Hrvata Busovače", autora Ivana Križanovića. 

Dopredsjednik HKD Napredak Glavne podružnice Mostar i predsjednik Organizacijskog odbora predstojeće manifestacije Miroslav Landeka u razgovoru za Fenu je podsjetio kako je Napredak prošle godine proslavio 30 godina od obnove rada HKD Napredak te da je u cilju promocije i doprinosa obilježavanju te obljetnice HKD Napredak Glavne podružnice Mostar organizirao kulturnu manifestaciju "Napretkov tjedan kulture 2020".

- Na svečanosti otvaranja izrazio sam nadu kako će "Napretkov tjedan kulture" postati tradicionalna manifestacija, na razini cijelog Napretka. I upravo se to dogodilo jer Središnja uprava HKD Napredak jednoglasno donijela odluku te uvrstila i proglasila NTK kao kulturnu manifestaciju od značaja HKD Napredak. Kako zbog kvalitete i razine kulturnih sadržaja koje organizira tako i zbog značaja HKD Napredak Glavne podružnice Mostar za cijelo Društvo - kazao je Landeka.

Naglasio je kako su ove godine također zadržali ili čak podigli razinu kvaliteta raznovrsnosti kulturnih sadržaja te da su vodili računa da ostvaruje i promoviraju suradnju sa svojim podružnicama, napose, s onima iz središnje Bosne.

- Nadam se da ćemo unatoč problemima u kojima se nalazi cijeli svijet uspjeti i ove godine organizirati sve događaje koje smo zacrtali u našem programu rada za 2021. godinu. Raduje i ohrabruje nas činjenica da su programi koje smo do sada priredili bili i posjećeni kako od naših članova, posebice mladih tako i javnosti, te predstavnika tri nacionalna društava, koji zajedno s Napretkom imaju važnost kako u promociji tako i u očuvanju nacionale kulture - istaknuo je Landeka.

Zahvalio je svima koji su pomogli u održavanju Napretkovog tjedna kulture, posebice Vladi HNŽ-a, Središnjoj upravi Napretka, Gradu Mostaru i Hrvatskog domu hercega Stjepana Kosače. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo