Regija     | 20.03.2021. 10:32 |

Patrijarh Porfirije: Imam pisma Stepinca, neki dijelovi duboko problematični

FENA Internet

BEOGRAD, 20. ožujka (FENA) - Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije rekao je kako u rukama ima pisma koja je kardinal Alojzije Stepinac za vrijeme Drugog svjetskog rata upućivao papi Piju XII i da se u njima mogu naći mjesta koja su "duboko problematična".

Dodao je da je rad Mješovite komisije, formirane ne samo kao izraz odluke pape Franje nego i produkta dogovora između patrijarha Irinija i pape Franje, koja treba rasvjetliti ulogu i odgovornost kardinala Stepinca tokom Drugog svjetskog rata, bio veoma plodonosan, ali da je, "nažalost, svaka strana ostala na svojim pozicijama".

"Mi smo razgovarali o nekoj temi u ovom trenutku koja je važna za Katoličku crkvu, a koja je problem za nas, vrlo otvoreno, vrlo bratski, bez povišenih tonova i imam utisak da je svako bolje upoznao razloge one druge strane", rekao je patrijarh Porfirije za Hrvatsku radio -televiziju.

On je poručio također kako Jasenovac, ali i svako drugo mjesto koje ima takav karakter, mora biti oslobođen svake vrste politizacije.

"A nažalost, suočeni smo s činjenicom da to ne biva tako. Politizacija takvih mjesta je zloupotreba onih koji su jedanput nedužno izgubili svoje živote i ta politizacija ima za cilj dobit samo malih grupa i pojedinaca", rekao je Porfirije.

Rekao je i kako su se zločinci iz Jasenovca i gdje god da su vršeni zločini te vrste ispisali iz svakog naroda.

"Ti ljudi ne pripadaju nijednom narodu", dodao je.

Porfirije, koji je obnašao dužnost mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, rekao je da je s izvjesnom tugom doživio odlazak iz Hrvatske te napomenuo da će do daljnjeg, dok se ne odredi novi mitropolit, pokrivati i Zagreb i Ljubljanu.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo