Svijet     | 19.03.2021. 16:54 |

Italija nastavila vakcinaciju AstraZenecom

FENA Internet

RIM, 19. Marta (FENA) - Italijanska farmaceutska agencija zvanično je ukinula privremenu zabranu vakcinacije cjepivom AstraZeneca nako što je Evropska agencija za lijekove (EMA) odlučila da je ta vakcina sigurna i efikasna.

Nije bilo odmah jasno kad će prve vakcinacije AstraZenecom početi, ali su zvaničnici izjavili u petak da administrativno ponovno pokretanje vakcinacije znači da oni imaju povjerenja u sigurnot i efikasnost vakcine.

Čelnik odjela za prevenciju u ministarstvu zdravstva, dr. Giovanni Rezza,  izjavio je na konferenciji za novinare da je Italija nevoljno prekinula svoju kampanju vakcinacije iz pretjeranog opreza. On je, međutim, kazao da je Italiji sada bitno da brzo intenzivira vakcinaciju nakon objave EMA.

Kazao je da je Italiji potrebno više od 200.000 vakcinacija dnevno, koliko je ta zemlja imala prije prekida vakcinacije, kako bi ostvarila cilj vakcinacije 80 posto svog stanovništva do septembra.

Vodeći italijanski zdravstveni zvaničnici održali su konferenciju za novinare u petak kako bi insistirali na sigurnosti vakcine AstraZeneca, u pokušaju da izgrade povjerenje među stanovništvom. Također su branili svoju odluku o prekidu vakcinacije kao mjeru predostrožnosti učinjenu u konsultacijama s drugim evropskim zemljama u naporu da se EMA-i pruži prilika da donese definitivnu odluku, prenosi AP.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu