Sport     | 19.03.2021. 14:56 |

Villarreal je jedna od najefikasnijih momčadi Europske lige

FENA Agencije

ZAGREB, 19. ožujka (FENA) - Villarreal, Dinamov suparnik u četvrtfinalu Europske lige, trenutačno je sedmoplasirana momčad španjolskog nogometnog prvenstva, a za plasman među osam najboljih u Europskoj ligi Španjolci su izbacili kijevski Dinamo ukupnim rezultatom 4-0 u dvije utakmice i jedina su neporažena momčad koja je prošla i grupnu fazu ovog natjecanja.

Villarreal je u grupnoj fazi natjecanja bio uvjerljivi pobjednik skupine I sa 16 bodova, odnosno pet pobjeda i jednim neodlučenim ishodom te gol-razlikom 17-5, a suparnici su mu bili izraelski Maccabi Tel Aviv, turski Sivasspor i azerbajdžanski Qarabag.

Na prvoj prepreci u nokaut fazi Europske lige španjolska momčad je izbacila austrijski Salzburg ukupnim rezultatom 4-1, a za plasman u četvrtfinale su nadigrali kijevski Dinamo (4-0).

Na UEFA renkingu Villarreal je trenutačno na 25. mjestu, osam pozicija ispred Dinama. Prema podacima s internetske stranice transfermarkt.com ukupna tržišna vrijednost španjolske momčadi je 247,7 milijuna eura, što je za 144 milijuna više od procijenjene vrijednosti hrvatskog prvaka.

S 25 postignutih pogodaka u deset utakmica Europske lige "žuta podmornica" je jedna od najefikasnijih momčadi. U europskim utakmicama najbolji strijelac momčadi je Paco Alcacer s pet pogodaka u isto toliko nastupa, dok je Gerard Moreno bio strijelac četiri puta u sedam utakmica, a triput se našao u ulozi asistenta. Moreno je, ukupno gledano, najbolji strijelac te asistent momčadi s 19 pogodaka i sedam asistencija u 30 nastupa.

Momčad vodi proslavljeni 49-godišnji španjolski stručnjak Unai Emery koji je kao trener Seville tri godine zaredom bio pobjednik Europske lige (2014., 2015. i 2016.), a u Villarreal je stigao u u srpnju 2020., nakon što je godinu i pol proveo na klupi Arsenala. Prije toga je dvije sezone vodio PSG do i s Parižanima osvojio jedan naslov prvaka i dva Kupa.

Dinamo je protiv Villarreala već igrao u Europskoj ligi. Bilo je to u grupnoj fazi natjecanja u sezoni 2010./11. Na Maksimiru je Dinamo slavio s 2-0, strijelci su bili Ante Rukavina i Sammir koji je odigrao jednu od najboljih utakmica u plavom dresu, dok je Villarreal slavio s 3-0 na El Madrigalu. Villarreal je s 12 bodova završio kao pobjednik skupine, a Dinamo je sa sedam bodova bio treći i ostao bez plasmana u nokaut fazu domaćim porazom (0-1) od grčkog PAOK-a u posljednjem kolu.

Iz tadašnje Dinamove momčadi novu priliku za dvoboje s Villarrealom imat će današnji kapetan Arijan Ademi, dok u današnjoj momčadi Villarreala nema nijednog igrača koji je bio u klubu i prije deset godina kad je "žuta podmornica" ostvarila jedan od svojih najboljih rezultata u Europskoj ligi probojem do polufinala u kojem je zaustavljena od kasnijeg pobjednika Porta.

Villarreal je bio i polufinalist Kupa UEFA 2004. te Europske lige 2016., kad je zaustavljen od Liverpoola. Od 2007. Villarreal je samo tri sezone propustio nastup u nekom od europskih natjecanja, a svakako najveći klupski uspjeh je polufinale Lige prvaka do kojeg je momčad stigla 2006. i u dvije utakmice s Arsenalom ispala zahvaljujući porazu 1-0 u prvom dvoboju, dok je u uzvratu bilo 0-0.

Španjolsku momčad do prvog dvoboja s Dinamom na Maksimiru čekaju dvije utakmice La Lige u kojima će ugostiti Cadiz (21. ožujka) i gostovati kod Granade (3. travnja), drugog španjolskog predstavnika u četvrtfinalu Europske lige, prenosi Hina.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo