Bosna i Hercegovina     | 19.03.2021. 12:30 |

Obilježena 27. godišnjica razmjene bugojanskih logoraša (VIDEO)

FENA Hana Imamović

BUGOJNO, 19. marta (FENA) - Na Spomen-obilježju na gradskom katoličkom groblju danas su položeni vijenci i upaljene svijeće za sve poginule, zarobljene i nestale Hrvate Bugojna i obilježena 27. godišnjica razmjene bugojanskih logoraša.

Nakon 27 godina potrage, u decembru prošle godine rasvijetljena je sudbina Zorana Galića, Dragana Miličevića, Ante Markulja i Franje Jezildžića, četvorice iz grupe od 19 nasilno hrvatskih logoraša koji su bili u zarobljeništvu Armije RBiH. Njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su ljetos na lokalitetu Rostova, a danas su i pokopani.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su članovi porodica, predstavnici udruženja logoraša, predstavnici vlasti, kao i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragan Čović te ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman.

U obraćanju medijima nakon polaganja vijenaca na spomen-obilježju, ministar Grlić Radman pozvao je vlasti države BiH, koja želi prihvatiti evropske vrijednosti i koja je na putu ka članstvu u NATO-u, da rasvijetli okolnosti počinjenog zločina.

Nedavno su pronađeni posmrtni ostaci četiri nestale osobe te hrvatski ministar napominje da su u počinjenim zločinima prekršene konvencije i humanitarno pravo, ali posebno važno je, kaže, nastaviti potragu za 15 nestalih osoba.

- Ako govorimo o pomirenju u Bugojnu kao multietničnoj sredini gdje su prije rata živjela sva tri naroda, potrebno je rasvijetliti sve događaje. Bez obzira gdje se zločin dogodio u Bugojnu ili negdje drugdje, mi svaki zločin osuđujemo - naveo je Grlić Radman.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je da je to mjesto slika prostora u kojem se živi ne danas nego posljednjih 30 godina i to bi trebala biti poruka svima koji kažu da su domoljubi, patriote i da je ovo naša domovina.

- Nezamislivo je da još uvijek imamo ljude koji šute o zločinima koje nismo u stanju procesuirati do kraja, a ono što je najgore je da nisu u stanju barem otkriti podatke gdje su ostaci naših najmilijih za koje se danas molimo i pokopat ćemo barem ona tijela koja smo uspjeli naći - dodao je Čović.

Dok tri naroda u Bosni i Hercegovini to pitanje ne riješe između sebe, naglašava Čović, teško će se moći govoriti da je BiH uređena država, da ima perspektivu i euroatlantsku budućnost zbog čega je pozvao institucije da urade svoj dio posla, ali i one koji nešto znaju o počinjenom zločinu da to kažu kako bi ih porodice u miru pokopale.

Za poginule će biti služena sveta misa u crkvi sv. Ante Padovanskog, te organiziran posljednji ispraćaj i pokop četvorice logoraša na Rostovu.

Pogledajte https://fena.ba/video/5607

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1RQTN6Nh6Zsk36nTXZfgS5hLqY8-Kwy0Z?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo