Bosna i Hercegovina     | 18.03.2021. 16:28 |

Na području Muftijstva goraždanskog od sutra na snazi nove naredbe

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 18. marta (FENA) - Uz mjere Rijaseta Islamske zajednice u BiH koje su na snazi, zbog pogoršanja epidemiološke situacije Muftijstvo goraždansko donijelo je i vlastite koje će stupiti na snagu od sutra. Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić pojašnjava da je donošenje novih mjera bilo neminovno s ciljem suzbijanja širenja koronavirusa prilikom vjerskih obreda

„Zbog pritiska na Kajserija džamiju i Sinan-begovu džamiju naša je odluka da dislociramo džemat, tako da ćemo od petka otvoriti i džamiju Mufida Sokolovića u džematu Baćci i džamiju Dželahima u naselju Obarak za klanjanje džuma namaza, što znači da će vjernici iz tih džemata biti obavezni džumu namaz klanjati isključivo u tim džamijama i ova odluka će biti na snazi sve dok postoji potreba“ -  kazao je muftija Pitić.

Dodaje da se druga naredba odnosi na potpuno zatvaranje abdesthana, pri vjerskim objektima.

„Abdesthane su mjesta gdje se može desiti nekontrolisano širenje zaraze tako da svi oni koji obavljaju džuma namaz trebaju voditi računa i abdest uzeti kod kuće ili na nekom drugom adekvatnom mjestu i spremno dođu u džamiju“ - dodaje ef. Pitić.

Naglašava da će od sutra biti pooštrene i mjere o načinu obavljanja dženaza

„Svaki punoljetni muškarac ima obavezu džume namaza pojedinačno dok s dženazom nije takav slučaj. Na dženazu se ne mora ići, dovoljne su tri osobe. Zbog toga smo donijeli i naredbu koja precizira da će se dženaze od sutra obavljati na način da će im prisustvovati isključivo jedan imam i najuži članovi porodice, dok će tabut nositi isključivo radnici našeg pokopnog društva u dijelu u kojem su oni zaduženi, a ostatak preuzima najuža porodica umrlog“ - pojasnio je on.

Muftija goraždanski naglasio je da sve naredbe imaju za cilj podizanje svjesnosti odgovornosti za sebe i druge.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'