Ekonomija     | 18.03.2021. 12:50 |

Vlada FBiH usvojila program podrške industriji u iznosu od 7.200.000 KM

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 18.marta (FENA) - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine  usvojila  je Program utroška sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita za ovu  godinu, u ukupnom iznosu od 7.200.000 KM.

 Ovim iznosom obuhvaćeno je 2.500.000 KM planiranih Budžetom FbiH za tekuću godinu , 4.599.348,47 KM sredstava zatečenih na računu u Union banci (ovaj iznos može biti umanjen za oko 2.400.000 KM, s obzirom na započete a nerealizovane aktivnosti dodjele sredstava po Programu za 2020. godinu), te 2.511.000 KM koje će mjesečno biti alocirane na račun Trajnog revolving fonda u Banci od povrata kredita.,navodi s eu saopćenju Vlade FBiH

 Cilj Programa je stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja, kao i poboljšanje okvirnih uslova za poslovanje u svim dijelovima FBiH, a očekivani efekti su rast broja zaposlenih, produktivnosti radne snage i indeksa industrijske proizvodnje, povećanje proizvodnih kapaciteta uvođenje novih naprednijih tehnologija i tehnoloških postupaka, kao i unaprjeđenje postojećih tehnologija i tehnoloških postupaka i reinženjeringa. Očekivani su i razvoj novih proizvoda, proizvodnih procesa ili usługa s većom dodanom vrijednosti, povećanje konkurentnosti, porast prometa i poboljšanje općeg privrednog stanja i povećanje standarda.

 Sredstva su namijenjena metalnoj, elektro i automobilskoj industriji, zatim industriji građevinskog materijala i nemetala, drvnoj, papirnoj i grafičkoj industriji, proizvodnji tekstila, odjeće, kože i obuće, te hemijskoj i farmaceutskoj, kao i industriji gume i plastike, saopćeno je.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!