Bosna i Hercegovina     | 18.03.2021. 12:22 |

Palermo na konferenciji u Neumu: Postoji mnogo potencijala za federalizam

FENA Zorana Pavković

NEUM, 18. ožujka (FENA) - U okviru konferencije "Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u BiH", koja se u četvrtak održava u Neumu, održan je prvi panel tijekom kojeg se razgovaralo o europskim političkim vrijednostima kao pretpostavkama trajne konsolidacije tranzicijskih društava.

Na panelu je online sudjelovao profesor sa Sveučilišta iz Verone Francesco Palermo koji je istaknuo kako se federalizam u novije vrijeme sve više koristi kao instrument za akomodaciju etnonacionalne raznolikosti, puno više nego što je to bio slučaj u prošlosti.

- Dakle, isključivanje uporabe federalizma moglo bi biti opasnije nego što bi trebalo biti u smislu svojih rizika i prepreka - kazao je Palermo.

Također navodi kako nisu svi federalni oblici isti, te da isključivi pristup federalizmu riskira da replicira štete država-nacija pa uvelike ovisi o tome kako je federalizam u tom pogledu organiziran. Palermo se osvrnuo na povijest u tom smislu, kazavši kako je uvijek postojala veza između federalizma i udovoljavanja nacionalnim zahtjevima.

Zaključio je kako je upotreba federalizma kao instrumenta za udovoljavanje etnonacionalnim zahtjevima prije svega nužna jer ne postoje demokratske alternative ili mirne alternative, a također i zato što federalizam pruža matricu za prilagodbu pluralizmu.

Smatra kako to funkcionira samo ako federalizam zauzme inkluzivni pristup, teritorijalni, a ne etnički ili barem kombinaciju svih ovih pristupa jer onda ako teritorij kao takav koristi potencijal samouprave onda se te beneficije proširuju na sve ljude koji žive na teritoriju, a ne samo do određenog dijela.

- Na taj način bilo bi utopijski i sigurno pogrešno da nacionalne države pretpostave da je teritorij isključivo vlasništvo jedne skupine samo zato što to jednostavno ne odražava stvarnost i može imati učinak prelijevanja - istaknuo je Palermo.

Mišljenja je kako postoji mnogo potencijala za federalizam koji se dalje može istražiti kao instrument koji će također pomoći u rješavanju etnonacionalnog sukoba.

Na panelu pod nazivom "Europske političke vrijednosti  kao pretpostavka trajne konsolidacije tranzicijskih društava" Jure Zovko govorili su prof. Christopher Mccrudden, prof. dr. Ugo Vlaisavljević, prof. Jure Zovko, docent Dejan Vanjek i Josep Borrell, a moderator prvog panela bio je Dražen Barbarić.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana