Bosna i Hercegovina     | 18.03.2021. 11:06 |

U Neumu počela konferencija o društvenim i političkim pitanjima BiH

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 18. ožujka (FENA) - Konferencija "Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u Bosni i Hercegovini" počela je u četvrtak u Neumu u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH i Rektorskog zbora Republike Hrvatske.

Riječ je o kontinuitetu konferencijskog ciklusa o najizraženijim društvenim i politološkim pitanjima koji opterećuju dejtonsku Bosnu i Hercegovinu. 

Konferencija će većim dijelom biti online uz manji dio sudionika uživo u Grand hotelu Neum, a link video streaminga dostupan je na web-stranici Sveučilišta u Mostaru.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić prigodom otvaranja naglasio je važnost skupa, zahvalio sudionicima na učešću te im poželio uspjeh u radu tijekom tri planirana panela.

Tomić je ukazao na važnost razmjene mišljenja o navedenim temama konferencije, naglasivši posebnu ulogu akademika, profesora, političkih predstavnika EU-a.

Posebno je pozdravio hrvatskog premijera Andreja Plenkovića te ministra vanjskih poslova RH Grlića Radmana i zamjenika predsjedatelja Doma naroda PS BiH Dragana Čović. Izrazio zahvalnost svim sudionicima konferencije te istaknuo kako ovakvi skupovi doprinose razmjeni mišljenja i stajališta koji imaju utjecaj na oblikovanje i demokratizaciju našeg društva.

- SUM kroz konferencije nastoji uspostaviti mehanizme razmjene ideja, različitih pogleda na probleme, ali i modela njihova rješavanja - poručio je rektor Tomić.

Na skupu se obradio i rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj koji je također ukazao na značaj skupa te izrazio zahvalnost svima što su, kako je kazao, u ovim izazovnim vremenima, svojim radovima odlučili podržati jedan ovakav skup.

Predsjednik Rektorskog zbora Republike Hrvatske Marin Milković u svom je obraćanju kazao kako se Rektorski zbor odazvao konferenciji jer je Hrvatska kao članica EU zainteresirana za svaki razgovor o EU i europskim vrijednostima.

- Tema o integraciji naših susjeda u EU nama kao postojećoj članici je zanimljiva, a Rektorskom zboru je zanimljivo jer je organizirana u akademskim okvirima - poručio je Milković.

Hrvatski premijer Andrej Plenković također je pozdravio sudionike konferencije, čestitao organizatorima na organizaciji, ukazao na važnost tema skupa te poručio kako će Hrvatska i dalje snažno podupirati Bosnu i Hercegovinu na njezinom euroatlanskom putu.

- Bosna i Hercegovina je naša prijateljska i susjedna država s kojom imamo snažne i neraskidive veze, povijesne, kulturne i gospodarske veze, geopolitički položaj. Jednostavno upućeni smo jedni na druge stoljećima i tako će biti zauvijek - ustvrdio je hrvatski premijer Plenković. 

Put BiH ka Europskoj uniji je pravi put za razvoj, pravi put za pravnu sigurnost i pravi put za veću socijalnu upućenost, dodao je.

- U tom procesu je jako bitno voditi računa o ključnim političkim temama koje već godinama opterećuju BiH, a to su pitanja jednakosti svih građana koji žive u BiH ali isto tako i jednakopravnosti svih konstitutivnih naroda. Na tom tragu stav RH je da sva zakonska rješenja trebaju donositi građani BiH, njihove institucije ali pri tom isto tako vodimo računa o tome da i Hrvati koji su u BiH najmalobrojniji konstitutivni narod moraju biti adekvatno i legitimno predstavljani u svim institucijama u BiH - ustvrdio je hrvatski premijer Plenković.

Izniman značaj skupa u Neumu naglasio je zamjenik predsjedatelja Doma naroda PS BiH, akademik Dragan Čović, koji je čestitao organizatorima konferencije i poželio uspjeh u radu tijekom tri panela.

- Ova konferencija po brojnosti i sadržaju nadilazi sve dosadašnje konferencije zahvaljujući informacijskim i komunikacijskim tehnologijama. Danas smo svi zajedno u svim krajevima svijeta, 12 zemalja je nazočno i na najdirektiniji način uključeno u rad konferencije. Tu su predstavnici EU i NATO-a što će se osjetiti kroz tri panela. Uvjeren sam da transformacijski potencijal BiH, vrijednosti bh. društva, moramo do kraja iskoristiti i upravo kroz ova tri panela. Mislim da smo dali stručnoj javnosti, znanstvenicima i ekspertima dovoljno mogućnosti da iskažu svoje stajalište o tome kako europska politička vrijednost treba biti pretpostavka trajne konsolidacije tranzicijskih zemalja, s posebnim naglaskom na BiH - kazao je Čović.  

U okviru konferencije predviđena su tri panela.

"Europske političke vrijednosti kao pretpostavka trajne konsolidacije tranzicijskih društava" prvi je panel na kojemu će govoriti prof. Christopher Mccrudden, prof. dr. Ugo Vlaisavljević, prof. Francesco Palermo, prof. Jure Zovko, docent Dejan Vanjek i Josep Borrell. Moderator će biti Dražen Barbarić.

Na panelu "Federalizam kao sredstvo izgradnje višenacionalnog demokratskog društva" govorit će prof. Min Reuchamps, prof. dr. Sumantra Bose, prof. John Kincaid, prof. Eva Maria Belser, prof. Nico Steytler, prof. Alain Gagnon, prof. Allison Mcculloch i prof. dr. Gordon N. Bardos, dok će panel moderirati Sanja Vlaisavljević.

"Kako prevladati postkonfliktnost bh. društva integracijom u EU i NATO?" treći je panel na kojem će govoriti Gordan Grlić Radman, Miroslav Lajčak, Peter Sztaray, Eric Nelson, Johann Sattler, prof. Erhan Turbedar, Oliver Vsrhelyi i Mircea Geoana.

Moderator skupa je Josip Brkić, a zaključak konferencije donijet će akademik Mladen Bevanda.

Konferencija će povezati unutarnja politička pitanja s vanjskopolitičkim prioritetima BiH, koji su primarno prepoznati u procesima koji za svoje ishodište imaju članstvo u Europskoj uniji i NATO-u.

Pružit će intelektualno napredan ambijent za ideje i razmišljanja koja obogaćuju i informiraju relevantne političke aktere u BiH i izvan nje, posebice s obzirom na trenutak održavanja konferencije kada je BiH na svojevrsnoj razdjelnici u smislu aktualnih procesa, a s ciljem razrješenja ključnih političkih izazova poput izmjena Izbornog zakona i potencijalnih izmjena Ustava.

Sudionici će tematizirati i federalizam kao sredstvo afirmacije demokratskih društava i njihove stabilizacije. Bez obzira na promišljanja je li BiH uopće potreban federalizam, razmatrat će se dostupne forme njegovog optimalnog ozbiljenja u mjeri u kojoj predstavlja odgovor na temeljne potrebe njenih naroda i u interesu izgradnje suživota.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo