Svijet     | 17.03.2021. 14:52 |

Španija istražuje povezanost vakcine AstraZeneca sa ugrušcima

FENA Internet

MADRID, 17. marta (FENA) - Španski zdravstveni službenici istražuju još dva slučaja neželjenih reakcija među ljudima koji su primili vakcinu AstraZeneca.

Španija se pridružila drugim evropskim zemljama u privremenom zaustavljanju vakcinacije dozama AstraZeneca zbog rijetkog oblika krvnih ugrušaka koji utiču na mozak i izazivaju probleme s grušanjem krvi, a koji su se očitovali kod ograničenog broja primalaca.

Evropska agencija za lijekove trebala bi u četvrtak objaviti rezultate početne istrage, ali i ta agencija i Svjetska zdravstvena organizacija do sada su insistirali da su koristi od vakcina veće od mogućih opasnosti, javlja AP.

Špansko ministarstvo zdravstva saopćilo je u srijedu da je jedna osoba umrla od moždanog udara koji je rezultirao unutrašnjim krvarenjem, a druga osoba koja je umrla pretrpila je trbušni ugrušak. Obje su bile vakcinisane u prethodnih 16 dana.

Uključujući dva smrtna slučaja, državna agencija za lijekove do sada je zabilježila tri sumnjiva slučaja među 975.661 primijenjene doze AstraZenece.

Vlasti su saopćile da istražuju postoji li uzročno-posljedična veza sa vakcinom.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo