Ekonomija     | 17.03.2021. 14:30 |

Turska - Ministar Mitrović s predstavnicima DEIK-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. marta (FENA) - Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović s članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem prisustvovao je radnom ručku s predstavnicima Odbora za ekonomske odnose s inostranstvom Republike Turske (DEIK).

Ministar Mitrović je ovom prilikom napomenuo važnost potpisivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima, naglašavajući da je ovo veliki korak za BiH i razvoj infrastrukture kao ključnog preduvjeta za privlačenje stranih investicija.

- Potpisivanje sporazuma o infrastrukturi je prvi korak u realizaciji velikog projekta izgradnje autoceste Sarajevo - Beograd, što za našu zemlju znači povezivanje sa Srbijom, zemljama zapadnog Balkana pa i Turskom. Posebnu zahvalnost dugujemo predsjedniku Erdoganu koji je pružio ruku prijateljstva i pomogao da BiH krene u aktivnost na koju se čekalo godinama, a to je spajanje dva najveća grada u regionu - naveo je Mitrović.

On se još jednom zahvalio Republici Turskoj za projekte, posebno one infrastrukturne koji će se realizirati u BiH, i istaknuo veliku zahvalnost kako predsjedniku Erdoganu tako i turskom narodu na donaciji 30.000 vakcina protiv COVID-19 narodu Bosne i Hercegovine u trenutku kada nijednu vakcinu nismo uspjeli dobiti iz COVAX programa.

Delegaciju Odbora za ekonomske odnose s inostranstvom Republike Turske prevodio je predsjednik DEIK-a Nail Olpak. U delegaciji su bili i predsjedavajući Tursko-bosanskohercegovačkog poslovnog vijeća Muzafer Çilek, članovi Odbora i Skupštine DEIK-a, predstavnici Tursko-bosanskohercegovačkog poslovnog vijeća te brojni poslovni ljudi iz Republike Turske.

Nakon radnog ručka s predstavnicima DEIK-a, ministar Mitrović je održao sastanak s predsjednikom turske kompanije Tasyapi Emrullahom Turanlijem s kojim je razgovarao o realizaciji jučer potpisanog sporazuma na teritoriji Srbije i Bosne i Hercegovine, odnosno početku izgradnje autoceste Sarajevo - Beograd - Sarajevo - saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo