Svijet     | 17.03.2021. 13:13 |

Palestinci primaju 62.000 doza vakcina kroz program COVAX

FENA Internet

RAMALLAH, 17. marta (FENA) – Palestinske vlasti saopćile su u srijedu da će primiti 62.000 doza vakcina protiv koronavirisa kroz partnerski program Svjetske zdravstvene organizacije koji ima za cilj poomoći siromašnim zemljama.

Portparol ministarstva zdravstva Kamal al-Shakhra izjavio je da će vlasti primiti 38.000 doza vakcine Pfizer i 24.000 doza AstraZeneca vakcine u srijedu i četvrtak. Kazao je da će AstraZeneca vakcine biti držane u skladištu dok se Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) bavi nedavno izraženim sigurnosnim brigama.

To su prve isporuke vakcina za Palestinske vlasti u okviru COVAX inicijative WHO. One će biti dovoljne da se vakciniše 31.000 ljudi od skoro pet miliona Palestinaca na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom i u Pojasu Gaze.

Do danas su Palestinske vlasti primile 2.000 doza vakcina od Izraela i nabavile još 10.000 doza ruske vakcine Sputnik V. Vlasti u pojasu Gaze, kojim upravlja islamistička grupa Hamas, primile su 60.000 doza vakcina od političkog suparnika, palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, koji ima sjedište u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Agencija UN-a za djecu objavila je u tweetu fotografije dolaska posljednje isporuke i saopćila je da će vakcine biti distribuirane i na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

Izrael, koji je vakcinisao više od polovine od svojih 9,3 miliona stanovnika, suočio se s kritikama što nije podijelio veći dio svojih zaliha s Palestincima. Izrael tvrdi da su njegovi građani prioritet, i da su na osnovu prelaznih mirovnih sporazuma palestinske vlasti odgovorne za stvaranje vlastitih zaliha.

Izrael je nedavno započeo s vakcinacijom oko 100.000 Palestinaca sa Zapadne obale koji žive i rade u jevrejskim naseljima, prenosi AP.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana