Svijet     | 17.03.2021. 10:33 |

Blinken osudio agresivno ponašanje Kine

FENA Internet

TOKIO/SEUL, 17. arta (FENA) - Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je u srijedu da Kina djeluje agresivno i represivno, a ministar odbrane Lloyd Austin pozvao je na snažnije savezništvo s Južnom Korejom kako bi se bolje suočavalo sa sigurnosnim brigama oko Kine i Sjeverne Koreje.

Obraćajući se okruglom stolu japanskih novinara u Tokiju, Blinken je izjavio da Peking "pojačava napetosti, ne ublažava ih", pozivajući se na kineski stav prema Tajvanu i akcije u Istočnom i Južnom kineskom moru u kome ima teritorijalna sporenja s Japanom i drugim azijskim zemljama.

Blinken je u posjeti Japanu skupa s Austinom u pokušaju da ojača američka savezništva u Aziji, u prvom putovanju po inostranstvu vodećih članova administracije američkog predsjednika Joa Bidena.

Kineske obimne teritorijalne pretenzije u Istočnom i Južnom kineskom moru postale su prioritetno pitanje u sve zategnutijim kinesko-američkim odnosima i predmet su sigurnosne brige za Japan.

Blinken je izjavio da se Peking ponaša "sve represivnije u svojoj zemlji i još agresivnije van nje, uključujući Istočno kinesko more, po pitanju Senkakusa, Južno kinesko more i također po pitanju Tajvana".

Senkakus, također poznati kao Diaoyu na kineskom jeziku, grupa su otočića koje kontrolira Japan, ali i Kina također tvrdi da polaže pravo na njih.

- Japan ima istinski interes za dešavanja po pitanju Tajvana i Tajvanskog moreuza, i mi smo proveli izvjesno vrijeme analizirajući to – izjavio je Blinken, komentirajući razgovore koje je imao s japanskim zvaničnicima u utorak.

Ti komentari eho su izjava koje su dali Blinken, Austin i njihove japanske kolege na razgovorima u formatu "2+2" u Tokiju i dolaze uoči Blinkenovog prvog sastanka licem u lice s kineskim kolegom planiranim u ovoj sedmici na Aljasci.

- Nadamo se prilici da veoma jasno poručimo našim kineskim kolegama izvjesne brige koje gajimo prema akcijama koje poduzimaju – izjavio je Blinken.

Po dolasku u Seul, Austin je naglasio značaj američkog savezništva s Južnom Korejom u odgovoru na rastuće sigurnosne brige zbog Kine i Sjeverne Koreje.

- Američko-južnokorejsko savezništvo sada je bitnije nego ikada zbog prijetnji bez presedana iz Kine i Sjeverne Koreje - izjavio je Austin na početku razgovora s južnokorejskim ministrom odbrane Suh Wookom, prenosi novinska agencija Yonhap.

Austin je nazvao savezništvo "poveznicom" za mir, sigurnost i prosperitet u sjeveroistočnoj Aziji i za slobodnu i otvorenu Indopacifičku regiju i šire.

Suh je kazao da je bitno za saveznike da održavaju sredstva odvraćanja i zajednički vojni stav prema Sjevernoj Koreji, i obećao je jačati savezništvo, javio je Yonhap.

Austin i Blinken trebali bi održati "2+2" razgovore s južnokorejskim kolegama i sastati se s presjednikom Moon Jae-inom i ostalim visokim zvaničnicima u četvrtak, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo