FENA biznis     | 17.03.2021. 10:02 |

INTERA TP: Priča o tromjesečnoj praksi za poduzeće OREA Bazaar

FENA Saopćenje

MOSTAR, 17. ožujka - Više od osam godina INTERA Tehnološki Park pruža priliku mladim ljudima za stjecanje prvog radnog iskustva kroz program Moja praksa. Jedanaesti ciklus, koji je započeo na proljeće 2020. godine, zbog nepovoljne epidemiološke situacije bilo je posebno izazovno organizirati, ali je i u takvim okolnostima omogućio mladima da kroz stvarne projekte razvijaju poslovne vještine kako bi bili što spremniji za tržište rada. Ovaj ciklus podržan je i kroz suradnju s Federalnim zavodom za zapošljavanje u okviru Programa sufinanciranja zajedničkih projekata s drugim organizacijama i institucijama 2020.

Ukupno šest timova je sudjelovalo ili još uvijek sudjeluje u ovom ciklusu programa, a svi oni uz pomoć mentora rade na projektnim zadacima koje su osmislila poduzeća iz različitih gospodarskih sektora.

Praktičan rad u poduzeću OREA Bazaar

Vedrana Ćorić, Anisa Bobar i Aida Hasović bile su članice jednog od timova programa Moja praksa i uspješno su završile praktične zadatke u poduzeću OREA Bazaar. Mentori tima Vedrana – Anisa – Aida bili su Senita Slipac i Kerim Kalamujić, suosnivači prve online platforme za kupoprodaju ručno rađenih, originalnih proizvoda s lokalnom etiketom, OREA Bazaar.

"Imati mogućnost pružiti priliku mladim i ambicioznim ljudima koji su željni da se dokažu, za nas je predstavljalo veoma motivirajući faktor i zbog toga smo kao firma rado pristali na poziv za sudjelovanje u programu. Naše tri praktikantice su se od starta sjajno uklopile u obaveze, doprinijele poboljšanju naših usluga i značajno nam uštedjele vrijeme kako bismo se mogli fokusirati na druge obaveze. Nažalost, zbog trenutne situacije nismo se još lično susreli, ali se radujemo prvoj prilici da i dalje sarađujemo. Projekti ovakve vrste su sjajne prigode i za firme i za praktikante i radujemo se nastavku saradnje, ali i da u skladu sa našim mogućnostima njima pružimo zaposlenje", istaknuli su mentori Senita Slipac i Kerim Kalamujić.

Prilika i iskustvo za mlade ljude

Mladi tim uspješno je prošao kroz sve faze obuke te, iako spriječen u obavljanju prakse uživo, odlično se snašao i u online radu.

"Na početku projekta nisam znala za OREU. Istražujući, shvatila sam njenu veličinu. Čak sam se i uplašila kako neću moći ispuniti očekivanja i zadatke tima. Već nakon prvog razgovora sa Senitom Slipac i Kerimom Kalamujićem shvatila sam da je njihova veličina jako obična i jednostavna. Saradnja sa mentoricom Senitom bila je i više nego zadovoljavajuća. Svaki novi zadatak donosio mi je uzbuđenje i jedva sam čekala da počnem raditi. Što se mene tiče, ovaj projekat sa OREOM mi je zaista pomogao da se prisjetim koliko volim engleski jezik prevoditi te da se nikako ne mogu zamisliti u podučavanju, u školi, već baš ovako – kao prevoditeljica. Naša mentorica Senita je uvijek bila dostupna za sva pitanja i nedoumice koje smo imale. Zaista je bila puna podrške i razumijevanja te je ponudila pomoć u pronalasku posla. Projekat Moja praksa mi je doprinio u mnogome. Zahvaljujem se na pruženoj prilici", istaknula je članica tima Vedrana Ćorić.

Da je program Moja praksa bila divna prilika za usavršavanje i sudjelovanje u timu spomenula je Anisa Bobar: "Želim se zahvaliti na pruženoj prilici INTERA Tehnološkom Parku i timu iz OREA Bazaara. Bilo mi je zadovoljstvo učestvovati u ovome projektu i steći novo iskustvo, kao i naučiti neke nove stvari za ova tri mjeseca. Još jednom hvala na ovome divnom iskustvu".

Stečeno znanje članice tima će zasigurno iskoristiti i u svojim budućim poslovnim prilikama i poduhvatima.

"Spoznaja da ću neposredno nakon završetka studija sudjelovati u programu Moja praksa i time steći prvo radno iskustvo, za mene je bila dodatni motiv za daljnje učenje i postizanje novih ciljeva. Uz savjete i pomoć mentorice, mnoge prepreke tokom obavljanja zadataka sam uspješno prevazilazila i mnogo toga naučila. Zajedno sam rasla sa OREA timom, kako na profesionalnom, tako i na ličnom planu. Time smo dokazali da uprkos pandemiji, koja je i dalje prisutna, i online radom su nam mogući uspjesi i dobre priče. A i nova znanja i iskustva! Sve to će nam itekako koristiti u budućim poslovnim angažmanima", rekla je Aida Hasović za kraj razgovora.

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom