Regija     | 16.03.2021. 18:37 |

Crnogorski epidemiolozi predlažu potpuno zatvaranje

FENA Agencije

PODGORICA, 16. ožujka (FENA) - Crnogorski epidemiolozi ocjenjuju da je epidemija u toj zemlji izvan kontrole i ponovo će predložiti vladi u Podgorici uvođenje potpunog zatvaranja u cijeloj zemlji, priopćeno je u utorak, dok broj zaraženih i umrlih od koronavirusa nastavlja i dalje rasti.   

Situacija u Crnoj Gori je "složena, zabrinjavajuća i alarmanta", priopćila je epidemiologinja crnogorskog Instituta za javno zdravlje Marija Božović najavljujući da će ona i njene kolege predložiti vladi uvođenje potpunog lockdowna u cijeloj državi, prenosi Hina.

Mjere koje su prošlog tjedna donijele crnogorske zdravstvene vlasti vrijede do srijede i predviđaju zatvaranje obrazovnih institucija, vrtića, ugostiteljskih objekata, teretana i trgovinskih centara, te zabranu kretanja između općina i policijski sat od 21 sat do 05 ujutro. Potpuno zatvaranje kakvo traže crnogorski epidemiolozi podrazumijevalo bi potpuno zatvaranje maloprodaje i tržnica na otvorenome, dječjih igrališta te ograničavanje kretanja vikendom.    

Epidemiolozi su i ranije predlagali lockdown, ali ga je crnogorska vlada odbijala uvesti tvrdeći da gospodarstvo ne bi moglo izdržati tu mjeru.   

Od početka godine u Crnoj Gori prosjek novozaraženih na dnevnoj razini je preko 500, što je 0,1 posto ukupne crnogorske populacije.

Crna Gora je već tjednima među vodećim zemljama u svijetu prema broju novozaraženih, a odnedavno je ušla i među deset zemalja svijeta po broju umrlih na 100 tisuća stanovnika.

U zemlji je od posljedica koronavirusa u dva tjedna ožujka preminulo više osoba, njih 126, nego tijekom cijelog siječnja (123), dok je u crnogorskim bolnicama u teškom stanju više od 100 pacijenata.   

Od početka pandemije od posljedica koronavirusa ukupno je preminulo 1129 osoba, odnosno na svaka 74 zaražena Crna Gora ima jedan smrtni slučaj, što je u postocima oko 1,35 posto inficiranih koji su preminuli.

Iako je cijepljenje u toj zemlji počelo 20. veljače, do sada je cjepivo primilo nešto preko pet tisuća stanovnika Crne Gore, ili manje od jedan posto populacije. Oni su cijepljeni ruskim cjepivom Sputnjik V, koje je Crna Gora dobila kao donaciju Republike Srbije. U srijedu će početi cijepljenje Sinofarmovim cjepivima koje je Crnoj Gori donirala Kina.

Crna Gora je u međuvremenu kupila 50 tisuća doza ruskog cjepiva, a očekuje se da će do kraja ožujka u tu zemlju stići i prvi dio od 82 tisuće doza AstraZeneke, koje je Crnoj Gori određeno kroz Covax program.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo