Bosna i Hercegovina     | 16.03.2021. 15:32 |

Turković i Sijarto: Zakazao COVAX mehanizam

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 16. marta (FENA) - Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Sijarto, koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini razgovarao je danas s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković o saradnji dvije zemlje, kao i o pandemiji koronavirusa te pitanju migracija.

Kako je kazala Turković, ovo je druga službena posjeta ministra Sijarta u proteklih 11 mjeseci u vrijeme globalne pandemije što predstavlja važan znak prijateljstva između dvije zemlje, dodajući da duboko cijeni ovakav odnos Mađarske te je zahvalila za pomoć koju su pružili BiH.

Naglasila je da je Mađarska u periodu od 2019. do 2020. godine kontakt zemlja za NATO, a mandat je produžen za 2021. odnosno 2022. godinu i istovremeno radi na prenošenju iskustava o procesima koje je prošla na putu NATO integracija, ali isto tako i u procesima pridruživanja Evropskoj uniji.

S obzirom da Mađarska od 21. maja preuzima predsjedavanje Vijećem Evrope u periodu od šest mjeseci te Višegradskom grupom na godinu dana, Turković je izrazila nadu da će ovo predsjedavanje biti obilježeno implementacijom presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH".

- Odnosi između dvije zemlje su izuzetno dobri bez otvorenih pitanja, a današnje potpisivanje sporazuma u oblasti sporta još jedan je znak dobrih međusobnih odnosa - podvukla je Turković.

Pozdravila je i veliki broj potpisanih ugovora između dvije zemlje te je izrazila nadu da će uskoro doći do potpisivanja Nacrta sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Mađarske o razmjeni i zaštiti tajnih podataka.

U procesu je također završavanje priprema za potpisivanje sporazuma koja se tiču prevencije terorizma i kriminala te poreza u oblasti kulture, kao i naučne saradnje, ali i memoranduma u oblasti mladih i obrazovanja.

Jačanje ekonomskih odnosa je izuzetno važno, kaže Turković, izražavajući opredjeljenje da BiH bude značajnije prisutna na tržištu Mađarske ta da se kroz privredne forume unaprijedi saradnju s Mađarskom.

S obzirom da je Mađarska kontakt zemlja BiH za NATO, Vijeće ministara BiH je uz pomoć mađarskog ambasadora u BiH i njegovih kolega iz Sjedinjenih Američkih Država te generala NATO štaba u BiH uspostavila Komisiju za saradnju s NATO-om te usvojilo Program reformi za prošlu godinu.

Usvajanje ovih dokumenata je pozdravljeno od NATO-a te je istaknuto da je važno započeti izradu novog Programa reformi za tekuću godinu, a Turković je kazala i da se cijeni zalaganje za brži pristup BiH Evropskoj uniji što Mađarska čini bilateralno i kao članica Višegradske grupe.

Naglasila je i da je važan novi prijedlog Evropske komisije o unapređenju procesa pristupanju "Kredibilna Evropska unija perspektiva za zapadni Balkan" koja je objavljena 5. februara, a posebno napore evropskog komesara za politiku susjedstva i proširenje Olivera Varhelyija na izradi ove metodologije te je izrazila nadu da će to dati novi i snažniji zamah u procesu pridruživanja.

Potvrdila je i da je razgovarano o migrantskoj krizi te potezima koje BiH preduzima u vezi s tim, kao i o pandemiji i borbi protiv Covida-19 te nabavki vakcina.

- Imajući u vidu slabosti COVAX mehanizma i činjenicu da nismo još uvijek dobili naručene i plaćene vakcine, smatram da raspodjela vakcina mora biti ravnomjernija i pravednija - dodala je.

Također kaže da s obzirom na brojno stanovništvo koje se u BiH treba vakcinirati potreban je snažniji angažman EU u narednom periodu jer bi se tako poslala važna poruka zemljama zapadnog Balkana da taj region nije zaboravljen i da će u budućnosti biti dio Evropske unije.

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Sijarto podvukao je da je Mađarska u blizini zemalja zapadnog Balkana te je od izuzetne važnosti da u ovom regionu vladaju mir, sigurnost i razvoj.

- Zato je neophodno ubrzati proces euroatlantskih integracija, a pošto je ujedno i vaša sigurnost i razvoj garancija za našu sigurnost i razvoj, u fokusu mađarske vanjske politike biti će podrška zemljama zapadnog Balkana - dodao je.

Smatra da je zemljama zapadnog Balkana sada potrebna pomoć i podrška s obzirom da se region nalazi pod dvostrukim pritiskom - masovna migracija i pandemija.

- Što je jača regija zapadnog Balkana i što može jači da pruži otpor objema pojavama to smo svi mi stabilniji i zdraviji u našoj zemlji. Sada više nije vrijeme da se priča o podršci regiji zapadnog Balkana nego da Brisel konkretno nešto učini - stava je Sijarto.

Budući da kaže da Mađarska pomaže konkretno zemljama zapadnog Balkana, a ne samo verbalno, danas su dostavili u BiH 40.000 PCR testova jer masovnije testiranje može usporiti sam proces zaraze.

- Voljeli bismo da vam možemo pomoći i sa vakcinama, ali nažalost centralna nabavka vakcina koja se obavljala u Briselu bila je bezuspješna. Nasuprot ugovora koji je potpisan dobijamo mnogo manje vakcina i u mnogo dužem vremenskom periodu nego je to dogovoreno. Nas je spasilo što smo sa istoka nabavili veliku količinu vakcina - podvukao je Sijarto.

Govoreći o pitanju migracija, izrazio je stav da to povećava i rizik od pandemije, a BiH je suočena s velikim pritiskom u vezi s tim, stoga je Mađarska spremna da u BiH pošalje jedinicu od 15 članova Granične policije da bi pomogli u čuvanju granica.

I dalje će podržavati nastojanja BiH u euroatlantskim integracijama, a ostaju i kontakt zemlja za NATO te će u BiH ostati 53 vojnika u zajedničkoj mirovnoj misiji Evropske unije i NATO-a.

- Nadamo se da će se život vratiti u normalni tok i s tog aspekta Wizz Air otvora svoj pogon u BiH. To će biti baza iz koje će opsluživati sedam baza s polijetanjem iz Sarajeva - zaključio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

Nakon sastanka ministara u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, održan je i sastanak delegacija dvaju ministarstava.

Sijarto je danas Bosni i Hercegovini uručio donaciju Nacionalnog generalnog direktorata za bolnice Mađarske Bosni i Hercegovini, koja se sastoji od 40.032 komada PCR testova proizvođača Maccura u vrijednosti od 163.850.976 mađarskih forinti.

Ministar Sijarto simbolično je uručio testove ministrici civilnih poslova BiH Ankici Gudeljević i predstavnicima nadležnih zdravstvenih vlasti entiteta i Brčko distrikta. Simbolična primopredaja izvršena je po slijetanju ministra Sijarta na Aerodrom Sarajevo.

Uskoro VIDEO.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!