Bosna i Hercegovina     | 16.03.2021. 15:13 |

SDA traži hitnu sjednicu Skupštine TK: Epidemiološka situacija sve teža, a „eksperti“ se bave kadroviranjem

FENA Saopćenje

TUZLA, 16. marta (FENA) - Nakon imenovanja kako je sami nazvaše „ekspertne i antikorupcijske“ Vlade Tuzlanskog kantona prošlo je skoro pedeset dana.  U tome periodu „eksperti“ su se primarno bavili pripremom terena za imenovanja u javnim ustanovama i preduzećima koja su „ekspertno“ podijelili koalicioni partneri SDP, PDA i HDZ, SBB i NS, dok se najvećom opasnošću po građane Tuzlanskog kantona, pandemijom COVID-19, Vlada Kadrije Hodžića očigledno nema kada baviti, navodi se u saopćenju za javnost Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona.

Kako ističu, u trenutku njihovog  preuzimanja vlasti u Tuzlanskom kantonu, 26. januara 2021. godine aktivno zaraženih osoba virusom COVID-19 bilo je 605, dok su 52 osobe bile hospitalizirane. Danas najmnogoljudniji kanton sa tandencijom svakodnevnog rasta ima 881 osobu zaraženu ovim virusom od kojih je na bolničkom liječenju njih čak 90.

-Cijela država u ulazi u treći val pandemije COVID-19, čime se dovode u pitanje normalno odvijanje obrazovnog procesa i radna mjesta u realnom sektoru, a prije svega životi građana Tuzlanskog kantona,  naša aktuelna Vlast očigledno ima „pametnijeg“ posla.S obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije u vezi pandemije COVID-19 i inertnog odnosa Vlade Tuzlanskog kantona prema tom problemu, Klub poslanika SDA u Skupštini TK zahtjeva sazivanje HITNE sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona najkasnije do petka 19.03.2021. godine sa jednom tačkom dnevnog reda: „Analiza stanja i poduzimanje konkretnih mjera na području TK u vezi sa nadolazećim “trećim valom širenja virusa COVID-19”, navodi se u saopćenju.

Klub poslanika SDA u obrazloženju zahtjeva za sazivanje hitne sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona je naveo svakodnevni porast broja zaraženih, kao i broja hospitaliziranjih pacijenata u UKC Tuzla, te pogoršanu epidemiološku situaciju u ostalim dijelovima naše države, koja prijeti da se uskoro prenese i na područje Tuzlanskog kantona.

Od Premijera Vlade TK, Ministarstva zdravstva TK, Ministarsva obrazovanja TK, Klub poslanika SDA u Skupštini TK zahtjeva da prezentuju informacije o spremnosti na adekvatan odgovor u pogoršanoj epidemiološkoj situaciji, a od Vlade TK punu podršku svim zdravstvenim ustanovama na čelu sa UKC Tuzla, kako bi se "što prije probudili iz zimskog sna i počeli se baviti najvećim problemom sa kojim se trenutno suočava naš kanton".

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo