Svijet     | 16.03.2021. 15:07 |

Kremlj - Pritisak bez presedana na neke zemlje da odustanu od ruske vakcine

FENA Internet

MOSKVA, 16. marta (FENA) - Kremlj je saopćio u utorak da je pritisak na neke zemlje da odbiju kupiti rusku vakcinu Sputnik V dostigao nivoe bez presedana, ali da nema šansi da uspije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov dao je tu izjavu nakon što je bio upitan da prokomentira izvještaj američke vlade koji  navodno pokazuje da su Sjedinjene Države pokušale razuvjeriti Brazil od kupovine Sputnik V.

Izvještaj, objavljen na websiteu američkih zdravstvenih i ljudskih službi, navodi u detalje rad američkog ureda za globalna pitanja (OGA) u „borbi protiv malignog uticaja u dvije Amerike“.

Izvještaj govori o diplomatskim naporima agencije da se suprotstavi, kako ih opisuje, pokušajima nekih zemalja, među kojima je i Rusija, da pojačaju uticaj u regiji, na štetu američke sigurnosti.

- Primjeri uključuju korištenje ureda zdravstvenog atašea OGA-e da se uvjeri Brazil da odbaci ruske vakcine protiv COVID-19 - navodi se u vladinom izvještaju.

Peskov je odbio konkretno komentirati izvještaj, ali je kazao da se Rusija protivi politizaciji situacije oko vakcina.

- U brojnim zemljama je obim pritiska bez presedana. Takvi sebični pokušaji da se prinude zemlje da odustanu od bilo kakvih vakcina nemaju perspektive – kazao je.         

- Vjerujemo da bi se mogao omogućiti maksimalni broj doza vakcina za sve zemlje, među kojima i najsiromašnije, kako bismo dobili priliku da zaustavimo pandemiju – izjavio je Peskov.

Američka ambasada u Moskvi proslijeđivala je zahtjev za komentarom na State Department. Američko ministarstvo nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo