Bosna i Hercegovina     | 16.03.2021. 14:24 |

Delegacija VSTV-a BiH i dužnosnici KS-a o jačanju efikasnosti pravosuđa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. marta (FENA) – Delegacija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) posjetila je danas Vladu Kantona Sarajevo (KS).

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija, potpredsjednica Sanela Gorušanović-Butigan te direktor Sekretarijata VSTV-a BiH Admir Suljagić i njegov zamjenik Hajro Pošković razgovarali su s premijerom KS Edinom Fortom, ministricom pravde i uprave Lejlom Brčić i ministrom finansija Vlade KS Davorom Čičićem, s fokusom na unapređenje efikasnosti pravosuđa putem saradnje sa predstavnicima izvršne vlasti.

Razgovarano je o prostornim kapacitetima pravosudnih institucija u KS, imenovanju odgovarajućeg broja sudija i tužilaca i dužini trajanja postupaka u ovim institucijama, te o pitanju tzv. "komunalnih predmeta".

Učesnici sastanka su se usaglasili da je potrebno pronaći hitno rješenje za proširenje prostornih kapaciteta Kantonalnog suda u Sarajevu kako bi se mogle imenovati nove sudije i tako unaprijedila efikasnost ovog suda.

Također, zaključeno je da je, kroz saradnju sa kantonalnim komunalnim preduzećima, potrebno pronaći rješenje za smanjenje priliva broja "komunalnih predmeta“ u Općinski sud u Sarajevu, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo