Bosna i Hercegovina     | 15.03.2021. 17:32 |

Završen sastanak Ad hoc tima - Novi rok dobavljačima sutra do 16 sati

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. marta (FENA) -  Završen je sastanak Ad hoc tima Vlade Federacije BiH za nabavku vakcina kome je prisustvovao i premijer Fadil Novalić. Hitni sastanak sazvan je nakon problema koji su se pojavili tokom vikenda s odabranim dobavljačima, odnosno zbog činjenice da federalni Zavod za javno zdravstvo još uvijek nije potpisao ugovore o nabavci vakcina sa njima.

Prema usvojenom zaključku Ad hoc tima, dva odabrana dobavljača, MGM Farm Kakanj i KrajinaGroup, ali i dobavljači koji su u međuvremenu poslali svoje ponude, imaju rok sutra do 16 sati da pošalju svu dokumentaciju Zavodu.

U kabinetu premijera Novalića Feni je potvrđeno da su danas po hitnom postupku potpisana sva pisma namjere dobavljačima, njih ukupno 11, a na osnovu dopisa Zavoda za javno zdravstvo kome dobavljači i dostavljaju svoje ponude.

Naime, tokom vikenda su se nakon informacija da MGM Farm Kakanj i KrajinaGroup ne mogu ispoštovati svoje ponude za nabavku vakcina jer su izloženi medijskim i političkim pritiscima, Zavodu javili novi ponuđači: Bosnalijek, Oktal Pharm i Medimpex, koji su se obavezali da će do sutra, uz MGM Farm Kakanj, KrajinaGroup i Tuzla Farm, dostaviti potrebnu dokumentaciju.

- Ta dva dobavljača su tražili 48 sati da pripreme dokumentaciju, ali mi nemamo toliko vremena. Jedan ljudski život je vrijedniji od svega i mi nikome nećemo dozvoliti da se igra s tim, a pogotovo ne da odgovornost za svoj nerad prebacuju na nas. Vlada Federacije jeste napravila grešku očekujući da ćemo dobiti vakcine preko COVAX-a. Od toga, za sad, očito nema ništa i cijela Evropa se suočila s ozbiljnim problemom. Ali, oni neka to rješavaju, mi ćemo uraditi sve što možemo da građani Federacije što prije dobiju vakcine. I radimo, zajedno, sve po tom pitanju. Sigaran sam da ćemo naći rješenje vrlo brzo - kazao je Novalić.

O zaključcima Ad hoc tima će biti informirana Vlada Federacije na vanrednoj telefonskoj sjednici koja je zakazana za 18 sati.



(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!