Bosna i Hercegovina     | 15.03.2021. 17:19 |

U Kantonu Sarajevo se radi na izradi protokola za prijem djece zaražene koronavirusom

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 15. marta (FENA) – Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto danas je na hitnoj sjednici Skupštine KS kazao da je parcijalno zatvaranje tokom ovog vikenda, kao mjera za smanjenje širenja koronavirusa, dalo rezultate, ali ih je nemoguće odmah dobiti. Ukoliko se pokaže da je broj zaraženih smanjen, imajući u vidu da se virus brzo širi, onda su mjere dobre, pozitivne, naglasio je.

Podsjetio je da su predstavnici zdravstvenih institucija u KS-u danas pred zastupnicima iznijeli probleme s kojima se suočavaju, a najveći su kadrovi i prostor, naglasivši da je Vlada spremna finansirati dodatni kadar, spremna je pomoći, ali da trebaju poslati zahtjev.

Istakao je i da, ukoliko bude zatvaranja što je jedno od zastupničkih pitanja, onda mora biti i paketa mjera za obeštećenje privrednika, ali da je u ovom trenutku najpotrebnija vakcina.

– Naš vapaj upućen Kriznom štabu je nabavka vakcina. U ovom trenutku je teže doći do vakcina nego ih platiti – naveo je Forto.

Na zastupnička pitanja odgovarala je i direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav te kazala da je pripremljen plan vakcinacije kroz radnu grupu na čelu s ministrom zdravstva KS Harisom Vranićem. Donacijom koja je stigla iz Republike Srbije, vakcine su dobili uposlenici u sektoru zdravstva – ljekari, medicinske sestre/tehničari, higijeničari, vozači.

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Adem Zalihić je rekao da, osim problema s primopredajom pacijenata, Hitna pomoć je u proteklom periodu, više od dva mjeseca, zasuta inspekcijskim nadzorima te da zbog toga uposlenici trpe.

- Nekome je u interesu da Hitna pomoć ne funkcionira – rekao je Zalihić i pozvao zastupnike u Skupštini i inspektore da dođu u tu ustanovu, pogledaju i provjere svu dokumentaciju kako bi se omogućio nesmetan rad Hitne službe.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić je kazao da Krizni štab radi na izradi protokola za prijem djece koja su pozitivni na Covid-19.

Upozorio je da je trenutno u Evropi ogromna potrošnja kiseonika i da bi u BiH moglo doći do nestašice, kazavši da treba raditi domaćinski i obratiti pažnja na trošenje kiseonika.

Ono što je pozitivno, naveo je, da rezultati testiranja ne kasne jer je i sa privatnim laboratorijima postignut uspješan dogovor.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo