Kultura     | 15.03.2021. 14:31 |

Vuletić: Uspjeh za Žbanić, ekipu filma 'Quo Vadis, Aida?' i bh. kinematografiju

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 15. marta (FENA) - Bosanskohercegovački reditelj Srđan Vuletić izjavio je da film "Quo Vadis, Aida?/Kuda ideš Aida?" rediteljice Jasmile Žbanić predstavlja vrhunsko filmsko ostvarenje, te da sama činjenica da je nominovan za Oskara za najbolji strani film među pet ostvarenja, predstavlja veliki uspjeh za ovu rediteljicu, ekipu filma i generalno za bh. kinematografiju.

- 'Quo Vadis, Aida?' je jedan vrhunski film, izuzetno ostvarenje i mislim da je Jasmila veoma pametno to uradila, uspjela je da nekako zadrži autorski štih u cijelom tom materijalu, da ne ode ni u kakvu patetiku, nego da jednostavno ispriča zanimljivu i uzbudljivu filmsku priču, koja opet ima i ljudsku i svaku drugu dimenziju – kazao je Vuletić za Fenu.  

Prošlo je 20 godina otkako je bh. reditelj Danis Tanović dobio Oskara za film "Ničija zemlja", a Vuletić kaže da gotovo svake godine neki od naših umjetnika uradi nešto po čemu se ova zemlja promoviše na pravi način u smislu da se govori o nekim mladim talentovanim ljudima koji su u stanju da urede nešto na svjetskom nivou.

- Ovo je samo kontinuitet, ali i iskorak s obzirom da Oskar ima tu neku najveću vidljivost unutar medija – prokomentirao je Vuletić.    

Bosanskohercegovački film "Quo Vadis, Aida?/Kuda ideš Aida?" rediteljice Jasmile Žbanić  nominovan je za prestižnu nagradu Oskar za najbolji strani film (vanenglesko govorno područje) među pet ostvarenja. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana