Bosna i Hercegovina     | 15.03.2021. 14:32 |

Zahtjev za hitno zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara u KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. marta (FENA) - Komora medicinskih sestara - tehničara KS uputila je hitan zahtjev za zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara u zdravstvene ustanove, da budu dodatna snaga i pomoć drugim medicinskim sestrama, tehničarima i pacijentima.

Kao povod za taj zahtjev navode tešku epidemiološku situaciju i izrazito povećan broj oboljelih od COVID 19 u Kantonu Sarajevo.

Ističu da medicinske sestre i tehničari zaposleni u javnim zdravstvenim ustanovama na području Kantona Sarajevo već duži period rade u vanrednim uslovima i izloženi su visokom riziku od infekcije, fizičkom i psihičkom opterećenju i slično.

Također, podsjećaju da je veliki broj njih obolio od COVID 19, jedan broj ima trajne psihičke i fizičke posljedice bolesti, dok su neki završili, na žalost, smrtnim ishodom.

Naglašavaju da su se medicinske sestre-tehničari istakli u svim teškim vremenima i pokazali požrtvovanost i dostojanstven rad crpeći svoj maksimum snage da pomognu oboljelima.

- Ovo je naš vapaj da vlasti Kantona Sarajevo razmisle o medicinskim sestrama-tehničarima i njihovim porodicama, da se stave u ulogu bolesnika na odjeljenju na kojem radi jedna do dvije medicinske sestre, kojem ne stižu dodati šolju čaja ili biti uz njih u zadnjim trenutcima. Nećemo dozvoliti da medicinske sestre budu okrivljavane, verbalno i fizički napadane u zdravstvenim ustanovama, iskorištavane da bi zadovoljile potrebe neuređenog zdravstvenog sistema - saopćeno je iz Komore.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo