Regija     | 15.03.2021. 13:39 |

U Sloveniji stanje stabilno, nastavlja se cijepljenje AstraZenecom

FENA Agencije

LJUBLJANA, 15. ožujka (FENA) - U Sloveniji je u zadnja 24 sata uz smanjen opseg testiranja potvrđeno 205 novih zaraza koronavirusom i četiri smrtna slučaja, a cijepljenje vakcinom AstraZenece se nastavlja unatoč tome što su neke zemlje privremeno suspendirale njegovo korištenje, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada.

"Pratimo događaje oko cjepiva AstraZeneca u ostalim državama", kazala je na vladinoj konferenciji za novinare epidemiologinja Mateja Logar koja vodi vladin stručni tim za Covid-19. Ona je dodala da se uobičajeni neželjeni učinci nakon cijepljenja pojavljuju kod sva tri cjepiva koja se koriste u Sloveniji i da je riječ o većinom blagim reakcijama i očekivanim učincima pa se cijepljenje AstraZenecom nastavlja, prenosi Hina.

"Korist od cijepljenja bitno je veća nego što je opasnost od ozbiljnih neželjenih učinaka.Cijepljenje se nastavlja po programu. Veza između cijepljenja i tromboeboličnih događaja još nije dokazana i podaci ne govore da su takvi incidenti nakon cijepljenja češći", istaknula je slovenska epidemiologinja, dodavši da se cijepljenje ne preporuča jedino u slučaju osoba koje su na cjepivo jako osjetljive, odnosno imaju jake alergijske reakcije.

Stanje epidemije u Sloveniji trenutno je "stabilno, ali ne i idealno", navela je Logar, upozorivši da se u sadašnjoj fazi ne preporučuje prebrzo zatvaranje covid odjela u regionalnim bolnicama.

S druge strane, po njenim se riječima pokazalo da "otvaranje" lokala na otvorenome u dvije od 12 slovenskih regija s boljom epidemijskom slikom nije dovelo do većeg broja zaraza, što je dokaz da se se popuštanje mjera može uspješno provoditi uz odgovarajući protuepidemijski okvir.

Prema novim podacima slovenskog ministarstva zdravstva, u zemlji je trenutno hospitalizirano 463 covid pacijenata, od čega ih 87 treba intenzivno liječenje, a broj oboljelih u bolnicama stalno se smanjuje, dok je dnevni prosjek zaraženih u zadnjem tjednu 699 i stagnira.

Do sada je od posljedica Covida-19 u Sloveniji umrlo 3938 ljudi, a cijepljene su 174.402 osobe, od čega 83.867 s obje doze.

Vlada očekuje da će do kraja ožujka cijepljenjem biti imunizirano 10 posto stanovništva, no upozorava se da bi do tada tzv. britanska varijanta koronavirusa, koja se brzo širi, mogla postati dominantan soj, zbog čega se prostor za nova popuštanja mjera vrlo smanjuje.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo