Stranačke aktivnosti     | 15.03.2021. 13:25 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Nezavisni blok poziva susjedne kantone FBiH i regije RS da usklade mjere sa Kantonom Sarajevo

Povodom današnje hitne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj će se razmatrati mjere protiv pogoršanja situacije uzrokovane pandemijom virusa Covid-19, Nezavisni blok poziva sve političke subjekte da ostave međusobne animozitete po strani i da zajednički djeluju u cilju spašavanja ljudskih života. Osim toga, upućujemo poziv i kantonima FBiH i regijama RS koji graniče sa Kantonom Sarajevo da budu solidarni i da usklade svoje mjere sa mjerama koje budu donesene u KS.

Današnji broj umrlih od koronavirusa u SKB Mostar i povećani broj oboljelih i umrlih u entitetu Republika Srpska ukazuju da mjere moraju biti koordinisane i da građani i vlasti ovih kantona i regija moraju biti međusobno solidarne u njihovom vlastitom interesu. Pokušaj lockdowna koji je pokušan ovog vikenda u Sarajevu pokazao se kao nedjelotvoran upravo zbog izostanka solidarnosti u susjedstvu a takva situacija samo pomaže u transmisiji virusa budući da se ljudi neodgovorno kreću iz mjesta lockdowna u mjesta gdje nema zabrana.

Međusobne opstrukcije u ovakvoj situaciji rezultiraju psihopatskom političkom trkom u broju zaraženih i umrlih. Ne smije biti cilj da se bilo kome oteža borba sa pandemijom, čak ni najljućim političkim konkurentima i nema opravdanja za izostanak solidarnosti. Nikome ne treba naredba sa višeg nivoa da bude solidaran sa svojim komšijama.

"Mostar postaje novo žarište, Istočno Sarajevo takođe bilježi rast zaraženih i umrlih, nije rješenje u samostalnom odlučivanju po svaku cijenu jer su ta cijena ljudski životi. Potrebna nam je hitna akcija entitetskog i državnog nivoa ali i solidarnost i zajedničko djelovanje Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona, te susjednih regija u RS. Svi su to dužni svojim građanima," kaže predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić. 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!