Bosna i Hercegovina     | 15.03.2021. 12:41 |

Vlada HNŽ-a i Sindikat policije u HNŽ-u potpisali kolektivni ugovor (VIDEO)

FENA Zorana Pavković

MOSTAR, 15. ožujka (FENA) - Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg i predsjednik Sindikata policije u HNŽ-u Nail Balić potpisali su u ponedjeljak u Mostaru novi kolektivni ugovor.

Tom prigodom, Herceg je podsjetio da je 2018. godine potpisan trogodišnji kolektivni ugovor sa Sindikatom policije kojim je predviđeno povećanje plaće kroz tri godine za 5 posto što, po njegovim riječima, u kumulativu nije 15 posto nego više.

- Ako gledate i naš proračun za 2021. godine onda vidite da su u proračunu jasno predviđena i sredstva za realiziranje toga, ali i drugih granskih kolektivnih ugovora - istaknuo je Herceg.

Pojasnio je kako je povećanje od 5 posto dogovoreno još 2018. godine te da u tekstu ugovora nema novog povećanja plaće.

- Zahvaljujući jednom iskrenom i otvorenom socijalnom dijalogu kakav treba biti svaki socijalni dijalog, došli smo do kvalitetnih rješenja koja su ugrađena u tekst ovog kolektivnog ugovora - istaknuo je Herceg.

Dodao je kako se nada da će u ovoj godini i s ostalim sindikatima korisnika županijskog proračuna biti potpisani novi kolektivni ugovori, prije svega sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja te reprezentativnim sindikatom zdravstvenih radnika.

Predsjednik Sindikata policije u HNŽ-u Nail Balić kazao je kako je 2018. godine, kada je potpisan kolektivni ugovor s Vladom HNŽ-a, dogovoreno povećanje plaća u sljedeće tri godine "tako da Sindikat konzumira to pravo još u ovoj godini".

Balić je kazao kako se nada da će se u idućem razdoblju riješiti još neki problemi unutar MUP-a HNŽ-a te je pozvao županijsku Vladu i Skupštinu da iznađu mogućnost kako bi se riješio problem imenovanje ravnatelja policije.

- Bez imenovanja komesara policije mi smo došli u veoma tešku situaciju - istaknuo je Balić te je podsjetio kako unutar MUP-a nije riješeno niti pitanje javnožalbenog biroa, policijskog odbora, unutarnje kontrole niti disciplinske kontrole.

Ministar unutarnjih poslova HNŽ-a Slađan Bevanda kazao je kako će potpisivanje novog kolektivnog ugovora rezultirati povećanjem nekih prava i primanja te da će veći dio zaposlenika MUP-a osjetiti poboljšanje na svojim plaćama.

Po njegovim riječima, povećanje prava zaposlenika ukupno je "teško" oko 470 tisuća konvertibilnih maraka na godišnjoj razini.

- Nadam se da će se u ovoj godini steći razumijevanje nadležnih, prije svega Skupštine HNŽ-a, ali i Vlade i političkih subjekata, da se deblokira proces oko imenovanja policijskog ravnatelja, da Ministarstvo "prodiše" i počne raditi u punom kapacitetu - poručio je ministar Bevanda.

Dodao je kako MUP-u nedostaje 228 policijskih službenika i 64 državna službenika i namještenika, te kompletna rukovodeća struktura.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/5581

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1ZeHxv0ZdhdmXFbvq9hiw7WzFeXaLoPs4?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo