Svijet     | 12.03.2021. 16:51 |

Biden: Slobodni i otvoreni Indo-Pacifik od suštinskog značaja

FENA Internet

WASHINGTON, 12. marta (FENA) - Američki predsjednik Joe Biden sastao se s čelnicima Australije, Indije i Japana u petak, grupe koja ima središnji značaj u njegovim naporima na suprotstavljanju rastućoj kineskoj ekonomskoj i vojnoj moći, i kazao je da je slobodna Indo-Pacifička regija od ključnog značaja za sviju njih.

Bijela kuća saopćila je da virtualni sastanak grupe zemalja, poznate kao Quad, prvi na nivou čelnika, pokazuje značaj koji Biden pridaje zemljama u Indo-Pacifičkoj regiji koje bi se trebale usmjeriti na suprotstavljanje pandemiji koronavirusa, klimatskoj krizi i oživljavanje ekonomskog rasta.

- Slobodni i otvoreni Indo-Pacifik od suštinskog je značaja za budućnost svakoga od nas. Sjedinjene Države predane su saradnji s vama, našim partnerima i našim saveznicima u regiji, na postizanju stabilnosti - poručio je Biden skupu čelnika iz Bijele kuće.

Japanski premijer Yoshihide Suga izjavio je kako želi da četvorka "ostvari snažno savezništvo u ostvarenju slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika".

Indija i Australija također su istaknule značaj regionalne sigurnosne saradnje, koja je ojačana na ranijim sastancima Quada na nižem nivou, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo