Bosna i Hercegovina     | 12.03.2021. 15:45 |

Herceg: Suradnju HNŽ-a s Veleposlanstvom UK-a osnažiti konkretnim projektima

FENA Saopćenje

MOSTAR, 12. ožujka (FENA) - Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg primio je u petak veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Matthewa Fielda, te ga upoznao s aktualnim stanjem u HNŽ-u, posebice u vezi borbe protiv pandemije koronavirusa.

Herceg je kazao kako je zbog krize izazvane pandemijom ovogodišnji proračun HNŽ-a u odnosu na prošlu godinu umanjen za oko 17 milijuna maraka, a javni prihodi na početku godine za 15 posto su manji od planiranih

Unatoč tomu, dodao je Herceg, u proračunu je predviđeno više sredstava za znanost, sport i kulturu, socijalna davanja, kao i potpore u poljoprivredi, turizmu i gospodarstvu, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Posebno se osvrnuo na značaj i ulogu Zračne luke Mostar koja je istaknuta kao jedan od temelja daljnjeg i snažnijeg razvitka. Također, Herceg je naglasio kako osim stabilizirajuće, proračun sadrži socijalnu i razvojnu dimenziju, jer je nakana Vlade HNŽ-a i dalje snažno poticati gospodarstvo kako bi se iz trenutne krize izašlo sa što je moguće manje posljedica.

Podsjetio je na to kako je protekle godine Vlada, suočavajući se sa zdravstvenom i ekonomskom krizom prouzrokovanom pandemijom, temeljem "korona zakona" izravno pomogla 83 posto subjekata koji su se prijavili na javni poziv, odnosno njih ukupno 1.914, te time dala potporu očuvanju radnih mjesta u gospodarstvu i očuvanju krajnje potrošnje.

Osvrnuo se i na kreditnu liniju uspostavljenu u suradnji s Razvojnom bankom Federacije BiH, kojom se gospodarstvenicima i obrtnicima, za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom, omogućavaju pojedinačni krediti u iznosu do 500.000 maraka uz rok otplate do 36 mjeseci, te grace razdoblje do 12 mjeseci, za što će fiksnu kamatu od 2 posto godišnje plaćati Vlada HNŽ-a, dok se Razvojna banka odriče naknade za obradu kredita.

Na sastanku je razgovarano i o aktualnoj političkoj situaciji te je izraženo obostrano zadovoljstvo činjenicom kako su nakon 12 godina provedeni lokalni izbori u Mostaru.

Predsjednik Herceg i veleposlanik Field ocijenili su kako dosadašnju dobru suradnju između Veleposlanstva i Županije treba još više osnažiti kroz konkretne projekte na dobrobit građana HNŽ-a, stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'