Bosna i Hercegovina     | 12.03.2021. 15:18 |

Pojačava se nadzor nad provedbom epidemioloških mjera u HNŽ-u

FENA Saopćenje

MOSTAR, 12. ožujka (FENA) - Zbog pogoršanja epidemiološke situacije na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) županijska vlada zadužila je jedinice lokalne samouprave da angažiraju neuposlene sanitarne inženjere kao potporu mjerodavnim inspekcijama u svrhu nadzora nad provedbom propisanih epidemioloških mjera.

Vlada je također zadužila mjerodavna ministarstva i jedinice lokalne samouprave koje dosad nisu formirale inspekcijske timove sukladno Zaključku Vlade od 12. studenoga 2020. godine da odmah pristupe realiziranju tog zaključka.

Kako su priopćili iz Vlade HNŽ-a, spomenuti zaključci doneseni su nakon razmatranja Informacije o epidemiološkoj situaciji u županiji za razdoblje od 18. siječnja do 7. ožujka ove godine.

Ujedno, Vlada je obvezala sve mjerodavne inspekcije organizirane pri mjerodavnim ministarstvima, odnosno mjerodavnim općinskim i gradskim inspektorima da pojačaju inspekcijski nadzor i kontinuirano kontroliraju provedbu važećih zapovijedi i preporuka usvojenih od strane Vlade Federacije i Vlade HNŽ-a, te sukladno svojim ovlastima poduzimaju mjere iz svoje mjerodavnosti.

Istaknuto je kako je zaštita od zaraznih bolesti dužnost jedinica lokalne samouprave, županije, zdravstvenih ustanova, Zavoda zdravstvenog osiguranja, nositelja privatne prakse, gospodarskih društava i drugih pravnih i fizičkih osoba i svi su obvezni striktno se pridržavati svih propisanih epidemioloških mjera utvrđenih zapovijedima i preporukama usvojenim od strane Vlade Federacije BiH i Vlade HNŽ-a.

Također, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije dala je suglasnost na Listu poslovnih subjekata za subvencioniranje kamata na odobrena kreditna sredstva sukladno Protokolu o suradnji između Razvojne banke FBiH i HNŽ-a.

Naime, nastavljajući aktivnosti potpore gospodarstvu pogođenom pandemijom, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije raspisala je Javni poziv za subvencioniranje kamata za kreditne plasmane koje odobri Razvojna banka Federacije BiH.

Obrtnicima i gospodarstvenicima koji su zadovoljili kriterije iz Javnog poziva omogućeni su pojedinačni krediti u iznosu do 500.000 maraka uz rok otplate do 36 mjeseci, te grace razdoblje do 12 mjeseci. Fiksnu kamatu od 2 posto godišnje plaćat će Vlada HNŽ-a, dok se Razvojna banka odrekla naknade za obradu kredita.

Vlada je usvojila i Odluku o utvrđivanju visine naknade za podmirenje troškova pokopa za osobe koje su korisnici stalne novčane pomoći i za osobe smještene u ustanovu socijalne skrbi ili udomiteljsku obitelj za koje smještaj plaća Županija u iznosu od 956 maraka.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo