Svijet     | 12.03.2021. 15:28 |

Turska i Egipat nastavili diplomatske kontakte

FENA Internet

ANKARA, 12. marta (FENA) - Turska je nastavila s diplomatskim kontaktima s Egiptom i želi dodatnu saradnju, saopćili su turski čelnici u petak, nakon višegodišnjih napetosti otkako je egipatska vojska svrgnula predsjednika države iz pokreta Muslimansko bratstvo bliskog Ankari.

Svako poboljšanje veza između dvije regionalne sile moglo bi imati reperkusije širom Bliskog istoka, gdje Kairo i Ankara pokušavaju izvršiti uticaj u raznim žarištima i stoje na suprotnim stranama u mediteranskom pomorskom sporenju.

Dva egipatska obavještajna izvora saopćila su da je Turska predložila sastanak na kome bi se raspravljalo o saradnji dvije strane, ali su dodali da su kontakti još preliminarni.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da kontakti "nisu na najvišem nivou, nego su neznatno ispod najvišeg nivoa. Nadamo se da ćemo nastaviti ovaj proces s Egiptom mnogo odlučnije".

Turska državna novinska agencija Anadolija navela je riječi ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua da "smo kontaktirali s Egiptom i na obavještajnom i na ministarskom nivou. Kontakti na diplomatskom nivou su počeli".

Odnosi Ankare i Kaira postali su zategnuti otkako je egipatska vojska svrgnula Mohammeda Mursija, egipatskog  prvog demokratski izabranog predsjednika i saveznika Erdogana, nakon protesta u 2013.

Egipatski sigurnosni zvaničnik primio je telefonski poziv od rurskog obavještajnog zvaničnika u četvrtak, koji je izrazio tursku želju za sastankom u Kairu na kome bi se raspravljalo o ekonomskoj, političkoj i diplomatskoj saradnji, saopćili su egipatski obavještajni zvaničnici.

 Egipatski zvaničnik pozdravio je poziv i obećao je odgovor što je skorije moguće, saopćili su egipatski izvori.

Poziv je uslijedio nakon nezvaničnih kontakata između egipatskih i turskih sigurnosnih zvaničnika u kojima jer raspravljano o komunikaciji između dvije strane. Pitanje morskih granica, izvor napetosti između Turske i ostalih istočnomediteranskih zemalja, nije otvarano, sudeći po izvorima.

Obnova povjerenja bit će teška. Pored napetosti izazvanih svrgavanjem Mursija i mediteranskog sporenja, egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry prošle je sedmice izjavio da je Arapska liga izrazila "kategorično protivljenje" turskim vojnim  intervencijama u Siriji, Iraku i Libiji, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu