Stranačke aktivnosti     | 12.03.2021. 14:00 |

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

FENA Saopćenje

Mostar, 12. ožujka 2021. god.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Predsjenik Čović u Županiji Posavskoj na sastanku o zdravstvenim, gospodarskim i poljoprivrednim temama

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović sastao se danas u zgradi Vlade Županije Posavske sa dužnosnicima koje je predvodio Đuro Topić, predsjednik Vlade Županije Posavske.

Prilikom sastanka razgovarano je o nizu otvorenih tema koje su aktualne u ovoj Županiji, prije svega zdravstvenim, te gospodarskim i poljoprivrednim temama, a sastanku je nazočila i Jelka Milićević, dopremijerka i ministrica financija Federacije BiH te Blaž Župarić, predsjednik Skupštine ŽP, Ivo Vincetić, dopredsjednik HDZ BiH, zastupnici u Parlamentu F BiH Marijan Klaić i Ilija Ilić kao i Marijan Oršolić, načelnik općine Orašje.

Prvi dio sastanka bio je u znaku razmatranih tema vezanih za Županijsku bolnicu u Orašju i epidemiološku situaciju na području Županije Posavske. Tom su sastanku bili nazočni ravnatelj bolnice prim. dr. med. Perica Jelečević kao i ministar zdravstva i socijalne politike Damir Živković.

Poseban dio sastanka na kojem je nazočnio i resorni ministar Mato Brkić održan je na teme vezane za sektor poljoprivrede.

U izjavi za medije u ime domaćina susreta i održanih sastanka predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić je kazao: „Danas smo imali priliku i čast ugostiti visoke goste i otvoriti nekoliko bitnih tema za ovu Županiju i njene stanovnike. Prvo je bila tema stanja u zdravstvenim ustanovama, odnosno općenito stanje u zdravstvu na području Županije Posavske s naglaskom na našu Županijsku bolnicu. Dobili smo informacije što Vlada Federacije planira realizirati ove godine kad je u pitanju ovaj segment pomoći zdravstvenim ustanovama u kontekstu borbe protiv Covida, cijepljenja i ostalih zdravstvenih tema. Na drugom sastanku smo otvorili temu potpora u poljoprivredi kao jednu od bitnih tema koja se ovih dana rješava na Vladi Federacije kroz Federalno ministarstvo poljoprivrede gdje smo naglasili potrebu da se određene kulture, koje do sad nisu bili prepoznate u programu potpora, prepoznaju. Na ovom sastanku naglasili smo prioritet i nekoliko projekata u sektoru vodoprivrede kao i sektoru cesta koje smo kao Županija i naše općine aplicirali prema federalnoj agenciji, odnosno federalnoj Vladi. Dobili smo obećanje kako će ovi projekti dobiti potporu federalne razine vlasti“, istaknuo je Topić.

„Danas smo imali prigodu zajedno razmijeniti mišljenja vezano za 2020. godinu i sudjelovanje u svim aktivnostima Posavske Županije te da na određeni način najavimo aktivnosti koje će se voditi kroz Vladu. I ove godine naši su partneri u svim aktivnostima svakako županije. Iz tih razloga često imamo i sastanke s premijerima jer ova situacija i u zdravstvenom i ekonomskom smislu vrlo je zahtjeva. Samo jednom određenom i stalnom komunikacijom i koordinacijom uspjet ćemo vjerojatno sačuvati sve one naše pokazatelje koji su bili na razini prošle godine. Želim se zahvaliti i članovima Vlade u Posavini kao i svima koji su nam su bili potpora kroz odbore i kroz zastupnička mjesta. Smatram da je Posavina dobro zastupljena u samoj Federaciji i Parlamentu. Želimo poslati poruku da mi možemo i u kriznim situacijama osigurati stabilnost i zdravlje na svojim prostorima“, kazala je ministrica financija u Vladi Federacije BiH Jelka Milićević.

Dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH u izjavi medijima je istaknuo. „Što se tiče zdravstva mislim da smo tu vrlo jasni, sukladno nadležnostima bolnicu ćemo pratiti svim svojim kapacitetima kako bi osigurali da se u ovoj našoj Županiji daju usluge na onoj razini kako je to primjereno, a osigurat ćemo alternativnu zdravstvenu aktivnost i u BiH i RH na tom tragu, obzirom da je ovo pogranično područje.

Što se tiče primarne zdravstvene zaštite koja je u nadležnosti općina, one će se morati prilagoditi statusu i mogućnostima pojedine općine kako bi bili samoodrživi i da se mogu samofinancirati. Pratiti ćemo tematiku vakcinacija. Ovaj put vrlo jasno kažemo, koliko dođe vakcina u Federaciji, sukladno broju žitelja, na ovom području će se dobiti vakcina, što je već tako i krenulo. 

Što se tiče ovog poljoprivrednog dijela. Mi smo danas upravo zbog tog primarno došli ovdje na zahtjev predsjednika Vlade, a tu je i ministrica kako bi dali konkretne odgovore na sva pitanja.

Ja ću vrlo jasno inzistirati, sukladno nadležnostima županijska Vlada mora donositi odluke i imati jasan nadzor nad svakom površinom poljoprivrednom u sve tri naše općine i upravljati tim površinama, bez obzira jesu li oni privedeni svrsi, pa se može odmah na njima raditi, ili su još u fazi da ih treba netko pripremiti jer se radi od tisućama hektara tog zemljišta. Želimo do kraja da imamo transparentnost, jer kao što znate ,vjerojatno u narednih godinu dana ćemo imati i statistički zavod koji će obaviti popis poljoprivrednog zemljišta i mi ćemo kroz taj registar imati sve transparentno. U tom paketu onda ćemo sigurno s federalne razine na adekvatan način pomagati županijsku Vladu sukladno interesima ove Županije. Ministricu ćemo moliti da uvaži ono što je obilježje ovog kraja, ali do kraja transparentno i da više nemamo nikakve mogućnosti da netko kalkulira oko poljoprivrednog zemljišta, upravljanjem i sadnje određene kulture na tom poljoprivrednom zemljištu“, zaključio je predsjednik Čović.

HDZ BiH

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana